Her taper kornbøndene 40 millioner

Det dårlige været vil ingen ende ta, og dette går hardt utover både økonomien og psyken til bøndene.

Dam i kornåker i Trøndelag

Det er ikke veldig gunstig å få sådd i denne åkeren i Trøndelag. Bøndene fortviler over værsituasjonen.

Foto: Frank Almås/NRK

Asbjørn Helland

Leder i Nord-Trøndelag Bondelag, Asbjørn Helland, sier nedbøren i Midt-Norge vil få konsekvenser for næringslivet.

Foto: Espen Nilsen Holtan / NRK

I slutten av forrige uke samlet kommunene inn opplysninger om usådd kornareal fra kornbøndene i Nord-Trøndelag.

Ifølge Bondelaget er resultatet nedslående.

Hele 20 prosent er usådd, noe som tilsvarer bortimot 60.000 dekar. Det meste av dette arealet er pløyd, men mye nedbør har gjort at det ikke har vært mulig å gjøre mer. Og med tanke på værvarselet de neste ti dagene, er håpet ute.

På det usådde arealet i Nord-Trøndelag utgjøre dette tapte inntekter vel 40 millioner kr for bøndene. Dette medfører tapte skatteinttekter for kommunene og redusert kjøpekraft.

(Saken fortsetter under bildet)

Elv i åker i Nord-Trøndelag

Slike bilder er desverre vanlige i Nord-Trøndelag i disse tider. Regnværet har ført til store økonomiske tap for bøndene.

Foto: Eirik Bratberg

Konsekvenser for deg og meg

– Det er et stort beløp når det gjelder tap på avlinger. I tillegg vil de avlingene som er på gang gi dårlige resultater. Så ringvirkninger til næringsliv og samfunnet forøvrig vil være mye større enn de 40 millionene, sier leder i Nord-Trøndelag Bondelag, Asbjørn Helland til NRK.

Værdata fra Meteorologisk institutt viser at det i Trøndelag i mai var 54 prosent mer nedbør enn normalen, og at temperaturen har vært en grad lavere enn normalt. Helland sier været vil gi konsekvenser for mange flere enn bøndene.

– Det kan rett og slett være slik at vi ikke kommer til å ha fôrgrunnlag på grunn av det manglende kornet, og da kan det være at man har for mange dyr som skal ha mat. I verste fall må man slakte ned. Det vil gå utover aktiviteten på slakteriene, det vil bli mindre penger å handle for, så dette været vil ha konsekvenser for svært mange, sier bondelagslederen.

– Psykisk tøft

Det er ikke bare i Midt-Norge at kornkrisa rår. Bønder over hele landet sliter med avlingene. Konsekvensene kan bli økt kornimport neste år, ifølge Norsk Landbruksrådgivning.

Helland mener at det ikke kun er den økonomiske biten som er vanskelig, men at dette også tærer på psyken til de som er ramma.

– En del av bondens inntekt er dette med tilskudd på areal, men da må arealet være sådd. Og man ødelegger jorda dersom man kjører traktor på den så våt som den er nå. Dette er en fortvilende situasjon for bonden. Det er psykisk tøft og ikke kan gjøre den jobben som skal til, så i dag er det mange som har det tøft, sier han.