Kontroversiell ulykke for retten

En 39 år gammel mann fra Nordland står i Sør-Trøndelag tingrett tiltalt for å ha kjørt uaktsomt og i ruset tilstand da ei kvinne fra Ålen omkom i ei trafikkulykke på Røros 12. mai i fjor.

Dødsulykke ved Røros i mai 2014

Bilen rullet rundt flere ganger, og den kvinnelige passasjeren omkom på stedet.

Foto: Ole Jørgen Kjellmark

Ulykke Røros

Politiet brukte en og en halv time på å rykke ut til ulykken.

Foto: Christian Søberg

Ulykken skjedde på fylkesvei 30 i Gulliksbakkene ved 17-tiden denne mandagen, og den 37 år gamle kvinnen var passasjer i varebilen mannen kjørte.

– Han har det veldig tungt, sier forsvarer Finn Ove Smith, og viser til at avdøde og tiltalte hadde en nær relasjon.

Ifølge tiltalen hadde ikke mannen gyldig førerkort til å kjøre varebilen med henger, han var ruset på det illegale stoffet THC tilsvarende 1,2 i promille og holdt en hastighet som var for høy etter forholdene.

Lånt henger

39-åringen skal ha mistet herredømme over bilen da hengeren begynte å pendle sidelengs i en slakk nedoverbakke. Hengeren var lastet med cirka 800 kilo trevirke i lengder på cirka fem meter. Bilen fikk skrens, hengeren ble revet løs fra bilen og bilen rullet rundt flere ganger. Den kvinnelige passasjeren omkom på stedet.

– Han er ikke enig i at han har kjørt uaktsomt eller på noen måte som er egnet for kritikk. Ulykkens årsak ligger utenfor førers kontroll, sier forsvarer Smith, og viser til at hengeren som var involvert i ulykken var lånt ved en byggevarehandel.

– Denne hengeren har vist seg å ikke være i forskriftsmessig stand. Dette er ille tatt i betraktning hvor mange som låner slike hengere ved byggevareforretninger i Norge, uten tanke på om disse er i orden, sier mannens forsvarer.

Kritikk av politiet

Ulykken skapte debatt fordi politiet brukte en og en halv time på å komme fram til stedet. De kjørte fra Oppdal og Trondheim i stedet for å varsle patruljen i Hedmark, som bare var minutter unna.

– Det viser jo hvor dustete det er å ikke samarbeide, sa en oppgitt ordfører i Tynset, Bersvend Salbu, i forbindelse med ulykken.

Aktor i saken, politiadvokat Bente Lind har ikke vært tilgjengelig for kommentar.

– Min klient er ikke tiltalt for straffelovens §239, for å ha forvoldt hennes død. Han er tiltalt for å ikke ha kjørt aktsomt etter forholdene, §3 i Vegtrafikkloven, poengterer Smith.

Det er satt av to dager til saken i tingretten.

gullikstadbakkene

Ulykken skjedde i Gulliksbakkene på fylkesvei 30.