Over 1000 tok turen

Politiet fikk det travelt med å kontrollere de rundt 1000 bilene som tok turen via E14 fra Stjørdal til Åre i dag.

Trafikkontroll

Illustrasjonsfoto

Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Langs E14 fra Stjørdal til Åre stiller politi fra både Norge og Sverige mannsterke i dag.

Allerede kl. 9 var de på plass, for å ta imot trønderne som setter seg i bilen og tar turen til Sverige. For mange er det tradisjon å ta turen akkurat på skjærtorsdag, og politiet har de siste årene brukt mye ressurser på å holde trafikken under kontroll.

Politiførstebetjent Svein Alfnes ved Nord- Trøndelag politidistrikt er innsatsleder under kontrollene i dag. Han forteller at trafikken startet rundt kl. 09:30, og at det fram til kl. 12 hadde passert rundt 1000 biler.

- Det er vanlig til å være skjærtorsdag. Det er mye trafikk da. Men det har gått greit. Folk er blide, og det er flest familiefolk som er på tur. Selvfølgelig er det en del ungdommer også, men mest familiefolk, sier Alfnes.

Politiet stoppet og kontrollerte alle de hadde mulighet til, og rakk så mange som mellom 700 og 800 av dem. 

De har ikke klart resultatet av kontrollene, men sju biler ble avskilta på grunn av mangel av EU-kontroll, forsikring osv. Alfnes sier han er overraska over at det er en del dyre nye biler som har blitt avskilta. På tross av stor forhåndsdekning av kontrollen, var det flere som tok sjansen på å ta turen uten å ha alt papirarbeidet i orden.

Vil sjekke det meste

I tillegg til fartskontroller, tar politiet promillekontroller, setebeltekontroller, og kontrollerer om kjøretøyet oppfyller forskriftene. I det hele tatt vil de benytte seg av anledningen til å sjekke det meste.

- Vi har til sammen 13 politibetjenter ute langs veien, og fire personer fra Statens Vegvesen er også med. I tillegg har vi svensk politi, som også er forberedt på en stor trafikk i dag, forteller operasjonsleder ved Nord- Trøndelag politidistrikt, Jan Birger Jakobsen.

For de som tar riksvei 72 over grensa, så kommer de også til å treffe på politi langs veien. To av politibetjentene har fått i oppgave å kontrollere trafikken der.

Trøndersk politi i Åre

To politibetjenter fra Trøndelag har dratt inn til Åre for å hjelpe politiet der med å holde styr på alle de besøkende. Det pleier å bli en del trengsel og bråk fra bilstereoer og annet når så mange inntar bygatene.

Politibetjent Audun Hordvik er en av dem. Til reporter Britt-Inger Hellström i Sveriges Radio Jämtland, forteller han at de er kommet til Åre for å bistå det svenske politiet med å holde orden.

- Vi venter en del bilinteressert ungdom som kommer opp for å ha det morsomt.

Han understreker at de aller fleste er i et godt humør, og er ikke ute etter å lage noe bråk, men sier at det kan være greit å ha norsk politi for å roe ned gemyttene på noen.

- Erfaringene viser at en del ikke skjønner grensene de normalt forholder seg til når de kommer hit på skjærtorsdag. Og da er det greit at vi er her og hjelper det svenske politiet.

Selv om passasjerene drikker mens de sitter i bilene, så er politiet nøye på at sjåførene ikke har rørt en dråpe alkohol. De får nemlig ta en promilletest i Norge, før de kommer over grensa.

At det fine været skulle få noen til å droppe bilturen til Sverige, og heller gå på ski, tror ikke Hordvik noe på.

- Det er bedre å kjøre bil når det er fint vær, så jeg tror at turen bare frister mer da. Det er bilopplevelsen og turen som er deres mål.

På spørsmål fra reporteren om hvor man skal være hvis man vil snakke med ungdommene, er beskjeden klar.

- Tror du bør henge ved Systembolaget da, her tror jeg alle drar innom.

Politiet kommer til å fortsette kontrollene i hele dag, helt til kl. 20 i kveld.