NRK Meny
Normal

Kontrakt på 700 mill. i vasken: – Må kanskje si opp ansatte

Rederi avbestiller ordren til 700 millioner kroner hos Noryards på Fosen. – Vi hadde overhodet ikke gjettet dette. Jeg er veldig skuffet, sier konsernsjef.

Bergen Group Fosen

Verftet på Kvithyll i Rissa går en usikker framtid i møte etter kanselleringen av kontrakten.

Foto: Kallestad, Gorm / SCANPIX

Ivar Kjærvik Hanson

– Vi har fått en begrunnelse. Det jeg kan si er at det bunner i forholdet mellom de to eierne av Boa IMR,Konsernsjef i Noryards, Ivar K. Hanson.

Foto: Noyards

I mars i år sikret Noryards seg byggingen av et nytt Boa-fartøy til 700 millioner på Fosen, med opsjon på to skip til. Et halvt år senere er fartøyet avbestilt, og verftet på Fosen står i praksis helt uten jobb.

Konsernsjef i Noryards, Ivar K. Hanson, vil ikke gå i detalj på begrunnelsen de har fått for kanselleringen av million-ordren.

– Vi har fått en begrunnelse. Det jeg kan si er at det bunner i forholdet mellom de to eierne av Boa IMR, sier han til NRK.

Får konsekvenser for ansatte

Boa Off Shore eier to tredjedeler av selskapet, mens Calexco eier én tredjedel.

– Partene må i dialog for å se om det finnes en løsning. Vi som verft og bygger av skipet håper det er mulig med en løsning, sier Hanson.

Parallelt med arbeidet for å finne løsninger, jobber Noryards med å kartlegge konsekvensene kanselleringen vil ha for ansatte og leverandører.

– Vi har jobbet intenst siden onsdag og fortsetter gjennom helga. Det er for tidlig å si om vi må si opp ansatte. Dersom kontrakten ikke kanselleres, vil vi opprettholde planene våre. Dersom kanselleringen opprettholdes, har vi ikke arbeid for de ansatte på Fosen fra august neste år. Finner vi ikke andre oppdrag, får det konsekvenser for ansatte. Jeg vil være forsiktig med å si så mye om det ennå, sier Hanson.

Hadde aldri gjettet dette

Mandag skal konsekvensene for de ansatte være klare. Hanson sier Noryards vil komme med presis informasjon tirsdag.

Noryards på Fosen fikk i mars ordren på å bytte et Boa-fartøy til 700 millioner kroner. Fartøyet skulle etter planen vært overlevert til rederiet i mars 2017. Arbeidet er allerede påbegynt.

– Jubelen sto i taket. Vi hadde overhodet ikke gjettet at ordren skulle kanselleres. Jeg er veldig skuffet, sier Hanson.

I juni måtte Noryards si opp 121 personer på Fosen-verftet. I dag har de 71 ansatte.

– Planen var å ta tilbake noen av de oppsagte idet skroget kommer fra Tyrkia i august. Når ordren faller bort, vil det ikke skje, sier Hanson.

Video fra Trøndelag

Håper å få åpnet elva i løpet av kvelden.
Slik gikk det med Mette Vollan i uværet.
Skiheisen i Vintervannskleiva åpen igjen.