Hopp til innhold

Kongeparet i Trøndelag

Havenergi og båthistorie sto sentralt da kongeparet og det irske presidentparet besøkte Trøndelag i dag.

Kong Harald i Trondheim
Foto: Stein Lorentzen / NRK

Barn møter kongen
Foto: Stein Lorentzen / NRK

Kong Harald, dronning Sonja, president Mary McAleese og hennes mann dr. Martin McAleese landet på Værnes klokka 11. Ved 11.30-tiden kom de til Marinteknisk senter på Tyholt. Der ble de blant annet møtt av fylkesmann Kåre Gjønnes, ordfører Rita Ottervik og barn fra Sætra barnehage.

Irsk-norsk samarbeid

Ved Marintek åpnet den irske presidenten et seminar om fornybar havenergi, bølgekraft og tidevannskraft. Dette er et fagfelt der Norge og Irland ønsker å samarbeide innen forskning og industriutvikling. Omvisning ved det store havlaboratoriet ved Marintek inngikk også i programmet.

Ved 12.45-tiden kom konge- og presidentparet til Vestfrontplassen ved Nidarosdomen. Her ble de møtt av en større ungeflokk med flagg og hurrarop. Fungerende biskop Knut Andresen stod for mottakelsen i sentrum. Parene ble vist rundt og deltok i en konsert inne i domkirken. Deretter ble det servert forfriskninger og lunsj i Erkebispegården med Trondheims ordfører Rita Ottervik som vert.

Kystens Arv

Kystens Arv
Foto: Ellinor Hansen / NRK

Etter maten gikk ferden videre fra Trondheim havn klokka 15.40 til Vanvikan. Deretter gikk turen til museet Kystens Arv som presidenten selv hadde gitt utrykk for at hun ønsket å besøke.

Museet har spesialisert seg på kystkultur, båtbygging og gamle båter. Det har hatt god kontakt med båtmiljøene i Irland. Se video: Varm velkomst

Video nsps_upload_2008_10_16_13_38_30_213.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Kort besøk

Klokka 18.30 forlot parene Midt-Norge i fly med kurs mot henholdsvis Oslo og Dublin. I løpet av sju og en halv time i Trøndelag har de kongelige og presidentparet hilst på seks ordførere, fire direktører, en konstituert biskop, en politmester, en rektor og mange andre.