Kona sendte sms: – Kom deg unna Sydney sentrum

Freddy Aursø fra Stjørdal bor i Sydney, og var en kort gangavstand fra stedet hvor flere mennesker ble tatt som gisler mandag morgen. – Det er en nærmest krigsliknende tilstand her nede, sier han til NRK.

Freddy Aursø

Norske Freddy Aursø sier alle i Sydney er skremt over den pågående gisselaksjonen.

Foto: Torunn Momtazi

Et ukjent antall mennesker holdes som gisler av minst én gjerningsmann inne i en kafé i sentrum av Sydney. Fem personer har klart å komme seg ut, og en TV-kanal hevder at gjerningsmannen også har plassert fire bomber rundt omkring i Sydney - en by med like mange innbyggere som Norge.

Stjørdalingen Freddy Aursø driver et selskap i Sydney, er gift med en norsk kvinne og har to barn som går på skole der. Han var inne i sentrum av byen, kun fem minutters gange unna åstedet, da gisseltakingen ble kjent.

– Jeg fikk en tekstmelding av kona mi, med beskjed om å holde meg vekk fra forretningsstrøket Martin Place, sier han til NRK, og innrømmer at han blir skremt av det som skjer.

Gisseltakeren har tvunget flere gisler til å holde et flagg med den arabiske trosbekjennelsen, og han skal ha kommet med et krav om å få overlevert et flagg som brukes av terrororganisasjonen Den islamske stat (IS).

LES: Eksperter tviler på IS-tilknytning

– Hele byen er i beredskap

Tung væpnet politi i Sydney

Tungt væpnet politi er synlig over alt i Sydney.

Foto: WILLIAM WEST / Afp

Vitner forteller at dramaet startet like før klokka 10 om morgenen lokal tid da en mann gikk inn i kafeen med tunge vesker. En kvinne sier hun så noen ta et våpen opp av en blå bag.

Aursø sier saken opptar absolutt alle i Sydney.

– Jeg vil gå så langt som å si at det opptar alle i hele Australia. Vi hører om det overalt, og på tv går det livesendinger hele tiden. Jeg var på et møte like etter gisseltakingen skjedde, og da sto livesendingen på tv-skjermene rundt om i kontorlandskapet.

Aursø tar ferje hjem fra jobb hver dag, og i dag så han væpnet politi på alle knutepunktene for kollektivtrafikk.

– Hele byen er i beredskap. Sydney sentrum er i lockdown, det vil si at alle bygningene rundt Martin Place er evakuert og gatene er sperret av. Det er nærmest krigstilstander her.

Martin Place er et travelt forretningsstrøk som ligger et steinkast unna operahuset og delstatsforsamlingen i New South Wales. I tillegg har sentralbanken og flere andre banker sine hovedkontorer i området.

Australia har vært forberedt

– Kom det som skjedde overraskende på dere som bor der?

– Jeg tror dette ville kommet overraskende uansett hvor det skjedde. Samtidig har nok mediabildet her nede forberedt folk på at det kan oppstå en slik situasjon. Det har vært uttalt at det er en viss fare, og beredskapen har vært høy i lengre tid, sier Aursø.

Australia har fryktet en terroraksjon av dette slaget. Minst 60 australske statsborgere har reist til Midtøsten for å kjempe med IS, og Australia har sluttet seg til den internasjonale USA-ledede koalisjonen mot IS.

– Jeg synes det tok veldig kort tid fra dette skjedde til det var veldig mye politi ute, så det er tydelig at beredskapen fungerer.

Tre menn løper ut av kafeen som er åstedet for en gisselaksjon i Sydney mandag.

SE VIDEO: Her løper gisler fra kafeen hvor de har vært holdt fanget.

– Alt blir satt på hold

Stjørdalingen er selv ikke direkte rammet, men måtte avlyse morgendagens møte i Sydney.

– Alt blir satt på hold til denne situasjonen er avklart.

Sydney er en by med mye trafikk, og ifølge Aursø er det kaos selv på en god dag.

– Du kan tenke deg hva som ser når man stenger av all trafikk inn via Sydney Harbour Bridge, sier han.