Hopp til innhold

Kommunen var på besøk bare en halvtime før dobbeltdrapet

To ansatte fra Trondheim kommune var på besøk hos noen av de involverte i drapssaken bare 30 minutter før drapene skal ha skjedd. Nå er én ung mann siktet for forsettelig drap.

Åsted dobbeltdrap Trondheim

En 18-åring fra Asghanistan er siktet for drap på to andre med samme opprinnelse. Åstedet for dobbeltdrapet er midt i Trondheim, bare noen hundre meter fra Torvet og Trøndelag Teater.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

– Da virket det som alt var fred og fordragelighet, sier kommunaldirektør for oppvekst og utdanning i Trondheim kommune, Camilla Trud Nereid.

To av kommunens ansatte var hjemme i boligen til noen av de involverte på et rent rutinebesøk like før drapene mandag ettermiddag. Nereid ønsker ikke å si om den nå dobbeltdrapssiktede var en som fikk besøk.

– Det er veldig lett å begynne, midt i sorgen, og tenke på hva vi kunne gjort annerledes. Om det var noen indikasjoner på om noe kunne skje. De la ikke merke til noe spesielt – det var ingen grunn til alarmberedskap. Vi vet ikke hva som har skjedd, sier Nereid.

Tirsdag formiddag opplyser politiet at mannen er siktet for forsettelig drap. Han ble skutt av politiet under pågripelsen på Trondheim sentralstasjon.

Åstedet etter dobbeltdrap i Trondheim

En blomsterbukett ligger på åstedet hvor dobbeltdrapet fant sted tirsdag kveld. De to drepte skal obduseres tirsdag.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Drapssiktede er alvorlig skadet

Navnene til de drepte er frigjort. Les hva NRK vet om de to, som var 17 og 19 år, og den 18 år gamle drapssiktede.

Politiet skriver i en pressemelding at de to drepte skal obduseres i løpet av tirsdag. Den dobbeltdrapssiktede er alvorlig skadet, men tilstanden er stabil.

– Han fremstilles for fengsling så snart det lar seg gjøre, skriver politiet i en pressemelding klokken 11 tirsdag.

Tilstanden til den andre alvorlig skadde er også stabil.

Leter etter biologiske familier

Både de to drepte, den skadde mannen og mannen som er siktet for drap har bodd i Norge uten familiene sine, og omtales av Trondheim kommune som enslige, mindreårige. Den drapssiktede er asylsøker – de to drepte hadde oppholdstillatelse. Det samme har den skadde mannen.

Omtrent 200 enslige, mindreårige flyktninger eller asylsøkere bor i Trondheim, og her regnes de som mindreårige når de er under 20 år.

dobbeltdrap trondheim

Krimteknikere jobbet på åstedet mandag kveld og natt.

Foto: Bjarte Johannesen / NRK

Ifølge Nereid har alle mennene søkt trygghet hos kommunen.

– Dette er ungdommer som har rømt fra krig og konflikt, sier Nereid.

Kommunen vil gjøre det de kan for å varsle biologiske familier, og vil samarbeide med Utenriksdepartementet om dette.

– De har gjerne nære pårørende som er drept, bor i skjul eller befinner seg på hemmelige adresser. Det vil være tidkrevende å finne dem.

Dobbeltdrap Trondheim

En person ble erklært død på åstedet midt i Trondheim sentrum, mens en annen døde på St. Olavs hospital. Begge var flyktninger under 20 år, i likhet med den nå siktede mannen.

Foto: Bjarte Johannesen / NRK

– Triste scener på pårørendesenteret

Kommunen jobber nå for å gi støtte til andre enslige, mindreårige flyktninger i Trondheim, som de betrakter som nærmeste pårørende. Mandag kveld iverksatte omsorgsenheten i Barne- og familietjenesten omfattende bistandsarbeid. De åpnet blant annet et pårørendesenter.

– Det var triste scener der i går kveld, sier Nereid.

– Nå er det viktig å støtte de andre ungdommene. Pårørendesenteret vi åpnet i går vil være åpent i dag og kveld. Vi har også kontaktet skolene hvor ungdommene gikk. Det vil bli arrangert minnemarkering i kommunens lokaler.

Også husverter og andre som har hatt ansvar for de involverte har fått tilbud om bistand fra psykologer.

Dropper offisiell åpning av skole

På Trondheims nyeste skole var flagget på halv stang tirsdag morgen. Tre av de involverte i drapssaken er elever ved Heimdal videregående: Den ene drepte og den drapssiktede.

Heimdal videregående skole skulle ha offisiell åpning tirsdag klokken 10. I stedet blir det trolig minnemarkering etter drap.

– Jeg hadde kjøpt blomster og skrevet tale til åpningen. Det var en enkel avgjørelse å avlyse det hele, sier fylkesdirektør for utdanning i Trøndelag, Vegard Iversen..

Heimdal videregående skole flagger på halv stang etter dobbeltdrap i Trondheim

Nye Heimdal videregående skole sør i Trondheim skulle egentlig ha offisiell åpning tirsdag. I stedet måtte de håndtere drapet på én av elevene sine.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

Ordfører Rita Ottervik og fylkesordfører Tore O. Sandvik var blant dem som skulle delta på åpningsseremonien. Skolens krise- og beredskapsteam møttes tidlig tirsdag for å avgjøre hvordan skolen i dag skal håndtere krisesituasjonen.

Den andre som er drept var elev ved Melhus videregående skole, i Trondheims nabokommune. Rektor ved Melhus videregående skole, Hanne Mari Sæther, sier de jobber for å ta seg av medelevene til den drepte.