Kommunen gjør helomvending: Øystein og Arne får likevel beholde RBK-taket

Trondheim kommune har «nå etter nærmere vurdering av saken» kommet frem til at takmaleriet som Rosenborg-supporterne Øystein Siim og Arne Martinsen malte, likevel ikke er ulovlig reklame.

Øystein Siim og Arne Martinsen foran Rosenborg-taket

FÅR LIKEVEL BEHOLDE TAKET: Rosenborg-supporterne Øystein Siim (t.v.) og Arne Martinsen kan puste lettet ut. De slipper å male over RBK-logoen på garasjetaket som de malte i fjor sommer.

Foto: Tone Iversen / NRK

Øystein Siim er bare glad og lettet når han snakker med NRK mandag kveld.

Han har nettopp fått et brev fra byggesakskontoret i Trondheim kommune, hvor de forklarer at de nå formelt har avsluttet saken om RBK-logoen på garasjetaket – som Øystein Siim malte sammen med sin kompis Arne Martinsen i fjor.

– Kommunen har vel tenkt seg om hvilket humlebol de rotet i. Jeg mener at det ble rett avgjørelse. Å kaste bort så mye ressurser på dette mente jeg var bare tull, og det er det sikkert flere som har ment, sier Øystein Siim til NRK.

I brevet står det at kommunen har «etter en nærmere vurdering av saken, kommet frem til at takmaleriet ikke er søknadspliktig etter plan- og bygningsloven.»

Fryktet de måtte male over RBK-taket

Denne spesielle saken har fått mye oppmerksomhet, etter at NRK i forrige uke fortalte at de to kameratene faktisk risikerte å måtte male over taket – ett år etter de hadde malt det – fordi kommunen mente taket var ulovlig reklame, og at Siim og kameraten burde ha søkt om lov før de begynte å male.

Det som startet som en uskyldig gladsak i fjor, utviklet seg etter hvert til å bli en kamp mot et firkantet byråkrati, for RBK-supporterne Øystein og Arne:

Kommunen: Ikke søknadspliktig likevel

Trondheim kommune skriver videre i brevet som Øystein Siim mottok mandag ettermiddag, at saken nå avsluttes og at byggesakskontoret ikke vil følge opp den videre:

«Dette har sammenheng med at takmaleriet er utført av supportere av en fotballklubb som en hyllest, og ikke av profesjonelle i salgs-/markedsføringsøyemed.»

«Takmaleriet faller derfor utenfor begrepet «reklameinnretning», og er på denne bakgrunnen ikke søknadspliktig», står det i brevet som er signert av bygningssjef Trine Lill Johansen og juridisk rådgiver Martin Fredrik Grane.

Øystein Siim og Arne Martinsen har fått beskjed om at de måtte søke før de malte RBK-tak

Taket er blitt en turistattraksjon, og har skapt engasjement landet rundt.

Foto: Tone Iversen / NRK

Nå blir det Ranheim-logo på andre siden

Denne saken skulle egentlig bli politisk behandlet i bygningsrådet i Trondheim tirsdag, etter at flere av byens politikere engasjerte seg.

– Kommunen har opptrådt i overkant firkantet. Det er ikke slik kommunen skal bruke ressursene sine, sa blant annet kommunalråd for Arbeiderpartiet i Trondheim, Sissel Trønsdal, til NRK.

Kameratene Siim og Martinsen har tidligere uttalt at de kunne tenkt seg å male Ranheims logo på den andre siden av garasjetaket, som en hyllest til dette lagets overraskende suksess i eliteserien.

– Vi kommer til å vente litt før vi leter fram blåmalingen. Vi må fordøye dette litt først, sier en fornøyd Øystein Siim til NRK.

Øystein Siim har vært Rosenborgsupporter siden 1970, og da taket på uthuset skulle males var han ikke i tvil om hvordan.

Siste fra Trøndelag

Grete Thobroe, Midtnytt

Grete Thobroe gir deg kveldens Midtnytt

Grete Thobroe gir deg kveldens Midtnytt