Hopp til innhold

1585 nye lovbrudd i eldreomsorgen

Fire dager før valget sa Rita Ottervik at kommunen hadde ryddet opp i bruddene på arbeidsmiljøloven i eldreomsorgen. Nå er det klart at kommunen har begått 1585 lovbrudd bare i sommer.

Rita Ottervik før og etter valget.

Ordfører Rita Ottervik kan ikke forstå at kommunen har brutt arbeidsmiljøloven 1525 ganger, bare i sommer.

Foto: Fotomontasje: Arne Kristian Gansmo / NRK

Rita Ottervik smiler til Tore O. Sandvik på Aps valgvake.

Rita Ottervik og Ap gikk tilbake i Tromndheim, men beholdt flertallet med rødgrønt flertall i Trondheim.

Foto: Arne Kristian Gansmo / NRK

Da statsminister Jens Stoltenberg like før valget dro til Trondheim for å skryte av eldreomsorgen var han neppe klar over at Trondheim kommune nettopp hadde lagt bak seg en ny sommer med lovbrudd på arbeidsmiljøloven.

Tirsdag kunne rådmannen legge fram status for sommeren 2011: 1585 lovbrudd mot om lag 5.000 lovbrudd i fjor sommer.

Lovte null lovbrudd

Etter at kommunen i vår sa opp avtalen med det største private vikarbyrået for helsearbeidere Konstali Helsenor var det klart at Trondheim var en av mange kommuner som kom til å få problemer med å fylle opp vaktplanene uten å bryte loven.

Likevel lovte rådmannens stab at det ikke skulle skje.

– Her skal vi ikke ha ett eneste planlagt brudd på arbeidsmiljøloven i sommer, var budskapet, sa kommunaldirektør Helge Garåsen til NRK 7. mai i år.

– Helt uholdbart

At kommunen selv hadde 1585 brudd på arbeidsmiljøloven er nok i overkant av hva ordfører Rita Ottervik hadde sett for seg.

– Jeg synes det er helt uholdbart at vi har 1585 brudd på arbeidsmiljøloven, sier hun.

– Dette har vi ryddet opp i

Dagens rapport avviker sterkt fra det bildet ordfører Rita Ottervik ga velgerne i dagene før kommunevalget.

8. september, fire dager før kommunevalget, ble Rita Ottervik intervjuet av NRK om de 26.000 lovbruddene fram til mars 2011.

– Sammen med de ansatte som tipsa oss har Arbeiderpartiet sørget for kontrollsystemer som gjør at slike brudd blir avdekket automatisk i framtida, sa hun da.

Video Rita Ottervik svarer

Video: Se hele intervjuet med Rita Ottervik fra 8. september.

Skylder nå på rådmannen

Etter å ha blitt presentert for rapporten om at den kommunen hun styrer har brutt arbeidsmiljøloven 1585 ganger i sommer, skylder Ottervik på sin egen rådmann.

– Det overrasker meg at rådmannen ikke er i stand til å svare på hva som er bakgrunnen for lovbruddene, eller å gi en oppskrift på hvordan nye lovbrudd kan forhindres.

– Nå har det gått et år siden vi avdekket lovbrudd første gang, men fortsatt snakker rådmannen om hva som skal gjøres, sier Ottervik.

Krever månedlige rapporter

Formannskapet har nå krevd hyppige rapporter fra rådmannen om status for arbeidsmiljøbruddene.

– Derfor har vi forlangt å få månedlige redegjørelser for hva man skal gjøre, og ikke minst hva man har gjort, sier Ottervik.