Kommune innrømmer ikke skattefeil

Rådmann i Midtre Gauldal kommune tror ikke det vil være aktuelt å tilbakebetale eiendomsskatten for 2015 til alle innbyggerne, selv om tidsfristen ikke ble holdt.

Midtre Gauldal kommune og kommunevåpen

Midtre Gauldal overholdt ikke tidsfristen for å kreve inn eiendomsskatt i 2015. Flere av innbyggerne krever å få pengene tilbake.

Foto: Montasje: Per Kristian Johansen / NRK

Onsdag morgen ble det kjent, via Gauldalsposten, at flere innbyggere og bedrifter i trønderkommunen Midtre Gauldal, har klaga på innkrevinga av eiendomsskatt i 2015. Problemet er at kommunen ikke har holdt tidsfristen.

Som følge av dette har blant andre Coop Oppdal og Kjeldstad Trelast AS fått tilbakebetalt pengene.

Innrømmer ikke feil

Rådmann i Midtre Gauldal, Knut Dukane

Rådmann i Midtre Gauldal, Knut Dukane, sier kommunen ikke innrømmer feil.

Foto: Morten Andersen / NRK

Coop Oppdal SA stevnet kommunen for retten, men rettssaken ble avlyst da partene inngikk et forlik i august i år. Coop får tilbakebetalt omtrent 200.000 kroner, samt at kommunen dekket saksomkostningene som var i overkant av 100.000.

Rådmann i kommunen, Knut Dukane, sier at dette forliket ikke betyr at de innrømmer feil.

– Selv om vi har inngått et forlik med Coop, så betyr ikke det at vi innrømmer feil. Dette handlet om hvor mye ressurser vi skulle bruke på en eventuell rettssak. Vi vet jo ikke hva utfallet ville blitt, sier han til NRK.no.

Årlig inntekt på 6,7 millioner

Det var i 2014 at kommunestyret i Midtre Gauldal innførte eiendomsskatt. Dette er ei årlig inntekt på 6,7 millioner kroner for kommunen i en fireårsperiode.

Venstrepolitiker og innbygger i Midtre Gauldal, Jon Kristian Haukdal, er en av dem som har klaga på innkrevinga.

– Jeg klaga først til kommunen, men der ble klagen avvist. Deretter sendte jeg saken videre til Sivilombudsmannen, sier han til NRK.

Haukdal mener det er feil at noen får tilbakebetalt penger, mens andre ikke får.

– Det virker som de store bedriftene med penger kan kreve og stevne kommunen for retten, mens andre, som kanskje ikke har mulighet på grunn av dårligere økonomi, må betale selv om en feil er begått, sier han.

Laster innhold, vennligst vent..

Har mottatt 400 klager

Nå ligger saken hos Sivilombudsmannen, og svaret derfra er klart innen et par måneder.

– Mener Sivilombudsmannen at vi har begått feil, så må vi gjøre et forsøk på å ikke gjøre den samme feilen om igjen, men om vi skal betale tilbake alle pengene er et utrolig vanskelig spørsmål, sier rådmann Dukane.

– I loven så heter det at man skal holde tidsfristen «så langt som råd er», og det er det vi har forholdt oss til. For å da kunne gjennomføre en så god taksering som mulig, så gikk vi over tidsfristen for innkreving, fortsetter han.

Nærmere 400 av kommunens innbyggere har klaga på eiendomsskatten for 2015.

– Grunnlaget for at vi innførte eiendomsskatten var jo for å få et handlingsrom med tanke på tjenestetilbudet i kommunen, så om pengene må tilbakebetales, så innebærer det kraftige reduksjoner i tilbudene, sier rådmannen.