Hopperne ønsker seg ny bakke i Granåsen, men prislappen på 650 millioner skremmer

Hoppanlegget i Granåsen i Trondheim trenger en oppgradering før Ski-VM i 2025. Prisen gir vond smak i munnen til kommunalråd Ingrid Skjøtskift (H).

Hoppanlegget i Granåsen har behov for oppussing.

STORT BEHOV FOR OPPUSSING: Ifølge landslagstrener Alexander Stöckl er hoppbakken fin, men begynner å bli gammel. – Det er mye som må rettes opp i hele tiden slik at den fortsatt funker. Hoppsporten er en publikumsidrett, derfor trengs det et anlegg som er tidsriktig.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

– Det er ikke noe tvil om at anlegget her trenger å pusses opp. De planene som er lagt er her utrolig gode, og det vil på sikt si at det kommer til å holde enda lenger.

Det sier landslagshopper Robert Johansson etter dagens trening i Granåsen.

Ombyggingen av hoppanlegget anslås å koste 650 millioner kroner.

Selv om det er få som hopper i stor bakke, mener landslagstrener Alexander Stöckl at jobben må gjøres.

– Det er viktig for oss, og det er viktig for hoppsporten – både nasjonalt og internasjonalt. Jeg tror det er viktig for kommunen, bedrifter som er involvert i prosjektet, turister. Jeg tror det blir ganske store ringvirkninger som er veldig positive dersom vi får en ny hoppbakke.

Landslagshopper Robert Johansson mener anlegget i Granåsen uten tvil har behov for en oppgradering.

ET SAMLINGSPUNKT: – Det her er ikke bare en hoppbakke. Det er på mange måter et samlingspunkt, og det er utrolig mange som bruker anlegget til å trene. Her er det barn som tar skoletur hit for å se på aktiviteten. Jeg tror det har veldig mye å si for Trondheim som by å ivareta anlegget, sier landslagshopper Robert Johansson.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

Hemmelig kontrakt

Trondheim var eneste søker til Ski-VM 2025, og til helga blir det klart at byen blir vert for skifesten.

Men først må kontrakten med Det internasjonale Skiforbundet (FIS) signeres. Kontrakten er 89 sider lang, skrevet på engelsk, har mange tekniske detaljer og er unntatt offentligheten.

– Nå har vi blitt bedt om å slutte oss til en dokument vi ikke helt ser konsekvensene av. Det er veldig uheldig, sier kommunalråd og opposisjonsleder Ingrid Skjøtskift (H) som mottok kontrakten tirsdag.

Et eksempel er om kontrakten forplikter Trondheim til oppgradering av hoppbakken til 650 millioner kroner, eller om kommunen kan gå for billigere løsninger.

– Hvis det er slik at den hemmelige kontrakten setter begrensninger for hva vi kan forhandle om når det gjelder anleggskostnader, så sitter vi i en tvangssituasjon senere og. Og det fortjener alle i Trondheim åpenhet om.

VG og Adresseavisen har begge omtalt Skjøtskifts kritikk av forholdene rundt kontrakten tidligere.

I fjor høst fikk Granåsen og Trondheim 180 millioner fra Regjeringen til ski-Vm 2025.

Kommunalråd Ingrid Skjøtskift (H) med kontrakten fra FIS i forbindelse med Ski-VM 2025

VIL OFFENTLIGGJØRE: Kommunalråd Ingrid Skjøtskift sier at hun ikke ser noen gode grunner til at den 89 sider lange kontrakten ikke skal offentliggjøres. – Den situasjonen vi er i nå, der kontrakten er hemmelig og vi har et stort tidspress, det er en veldig dårlig kombinasjon, og en dårlig start for Ski-VM.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

– Kommer til å stemme imot

Ordfører i Trondheim, Rita Ottervik, skriver på SMS til NRK at det er nødvendig å ruste opp bakken, uavhengig av VM, og at det da er meningsløst å ikke gjøre det før VM.

Hun skriver også at det fortløpende jobbes med kostnadskutt for hele prosjektet.

Torsdag skal det være et ekstraordinært formannskapsmøte i Trondheim. Der vil den 89 sider lange kontrakten vil være tema.

– Mest sannsynlig kommer jeg til å stemme imot å slutte meg til den kontrakten. Skal du slutte deg til innholdet i en kontrakt må du jo vite rekkevidden av det. Det har jeg problemer med å se så langt.

30.09: NRK har lagt til henvisning til at VG og Adresseavisen har omtalt Skjøtskifts kritikk av forholdene rundt kontrakten tidligere.