Normal

Her har innbyggerne de høyeste avgiftene i landet

Hvor du bor i landet avgjør hvor mye du betaler for vann, avløp, renovasjon og feiing. Avgiftene kan variere med 14.000 kroner.

Høylandet under revyfestivalen

I Høylandet kommune i Trøndelag betaler de nesten 20.000 for kommunale avgifter. Det er 14.000 mer enn de billigste kommunene. Bildet er tatt under revyfestivalen på Høylandet.

Foto: Einar Tyldum

Bor du i Høylandet kommune i Trøndelag må du betale 19.951 kroner i kommunale avgifter. Bor du derimot i Årdal i Sogn og Fjordane, er avgiftene nesten 14.000 kroner mindre.

Kristin Gyldenskog

Kristin Gyldenskog i Huseiernes Landsforbund synes forskjellene er ufattelige.

Foto: Moment Studio

– Det er så store forskjeller, at det rett og slett er ufattelig, sier utredningssjef i Huseiernes Landsforbund, Kristin Gyldenskog til NRK.

– Få å dele utgiftene på

Undersøkelsen er gjort av Statistisk sentralbyrå for Huseiernes Landsforbund, og ble først omtalt av VG mandag. Den omfatter avgifter for vann, avløp, renovasjon og feiing, og tar utgangspunkt i en standard bolig på 120 kvadratmeter.

I Høylandet kommune må de betale 7000 mer enn landsgjennomsnittet på 12.780 kroner. Kommunen har kun 1250 innbyggere, og det er noe av grunnen til at avgiftene er så høye, ifølge ordfører Hege Nordheim-Viken.

– At vi topper den statistikken skyldes at vi er en liten kommune med få innbyggere å fordele utgiftene på. Vi har de siste årene hatt behov for å oppgradere vann-nettet, og da har avgiftene økt, sier hun til Trønder-Avisa.

Rimeligst i Årdal og Trondheim

Årdal i Sogn og Fjordane har de rimeligste avgiftene med 6058 kroner, tett etterfulgt av Trondheim kommune, hvor boligeierne betaler 6413 kroner.

Årdalstangen

I Årdal kommune i Sogn og Fjordane er det billigst å bo med tanke på kommunale avgifter.

Foto: Atle Romøren

Finansdirektør i Trondheim kommune, Olaf Løberg, forteller at kommunale avgifter følger selvkostprinsippet.

– Det vil si at avgiftene skal speile de reelle kostnadene kommunen har. Når Trondheim kommune har så lave avgifter, vil det si at vi driver effektivt på dette området, sier Løberg til NRK.

– Samarbeid lønner seg

Trondheim har lavere avgifter enn kommunene rundt. At nabokommunen Klæbu har vedtatt å slå seg sammen Trondheim, vil få positive konsekvenser for innbyggerne i Klæbu, ifølge Løberg.

Trondheim torg

Store kommuner som Trondheim har stordriftsfordeler og kan ha lavere avgifter, ifølge Gyldenskog i Huseiernes Landsforbund.

Foto: Alley, Ned / NTB scanpix

– Innbyggerne i Klæbu vil få de samme lave avgiftene, sier Løberg.

Gyldenskog i Huseiernes Landsforbund, forteller at det er store kommuner og kommuner som samarbeider med andre som har de rimeligste avgiftene.

– Det vi ser er at store kommuner har stordriftsfordeler, og mindre kommuner som har interkommunalt samarbeid med andre om disse tjenestene, får redusert prisene, sier hun.

Greit å betale for et godt tilbud

Cathrine Fiskum bor i Høylandet kommune og har tre barn i barnehage- og skolealder. Hun er enig i at et godt tilbud rettferdiggjør de høye avgiftene.

– Kommunen leverer, og alt er på topp. Vi har blant annet en fantastisk skole og vi har billige barnehageplasser, sier Fiskum til Trønder-Avisa.