NRK Meny
Normal

Kommersiell aktør trimmer skolebarna

Elevene, lærerne og rektoren er fornøyd, men Utdanningsforbundet er skeptisk til klasseromstrimmen.

Flere skoler kjøper kommersielle nettbaserte tjenester for å aktivisere elvene.

SE VIDEO: Når 2. klassingene ved Nidarvoll skole i Trondheim har sittet lenge i ro og begynner å bli ukonsentrerte, er det på tide med bevegelse ved skolepulten.

2. klassingene ved Nidarvoll skole i Trondheim hopper opp og ned og slår rundt seg med armer og bein. Øynene er fokusert på det som skjer på skjermen fremst i klasserommet.

– Det er gøy, sier Linnea.

Trim i klasserommet

Barna får opp pulsen.

Foto: Roger Myren / NRK

Aktiviseres via nettsted

«Gjør det, gjør det, gjennomfør det», sier to barn på skjermen. Dermed er treningen, som skjer gjennom et nettsted, i gang.

Nettstedet har spesialisert seg på aktiviteter for barn i klasserom, og er en kommersiell aktør som selger tjenesten til skoler over hele landet.

– Helsedirektoratet anbefaler jo alle barn og unge å være fysisk aktive i 60 minutter hver dag. Det ser vi at blir en utfordring både hjemme og på skolen. Det er jo veldig mye stillesitting i skolen. Vi tenker at dette er et veldig bra verktøy å bruke, sier Renate Bolland, daglig leder i Aktivogglad.no.

Vi skal få litt mer energi og bli bedre til å tenke.

Maia, 2. klasse

Avbrekk for slitne elever

Læreren sier at de bruker treningsprogrammet når barna har sittet lenge og jobbet.

Renate Bolland

Renate Bolland er daglig leder i Aktivogglad.no.

Foto: Roger Myren / NRK
Ole Bjarne Mogård

– Utdanningsforbundet er skeptisk til kommersielle aktører i skolen, sier Ole Bjarne Mogård, hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet i Trondheim.

Foto: Roger Myren / NRK

– Jeg merker på dem når de begynner å bli slitne. Da har vi dette som et avbrekk i det vi holder på med. Etterpå er de klare til en arbeidsøkt igjen, sier Berit Smevik.

Også skolens rektor synes bruken av nettstedet er flott.

– Summen av fag- og timefordelingen gjør at det blir stillesittende hvis man ikke spriter opp hverdagen litt. Dette kan være med å gjøre det, sier rektor ved Nidarvoll skole, Jan Tilset Larsen.

Skeptisk

Men ikke alle er like fornøyde.

– Utdanningsforbundet er skeptisk til å ha kommersielle aktører inn i offentlig norsk skole. Det forundrer meg at man mener at det må kommersielle aktører inn når man har god kompetanse på kroppsøvingsfaget i norsk skole, slik jeg oppfatter det, sier hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet i Trondheim, Ole Bjarne Mogård.

Video fra Trøndelag

På samenes festdag må den fineste stasen på. Ella (6) og lillebror Jovna gjør seg klar for feiring.
Et rådyr forvillet seg inn på flyplassen på Røros og måtte reddes ut av ansatte på lufthavna.
Marius Helmersen jobber som automatør ved Sykehuset Levanger. På fritiden bruker han all ferie og en halv million av egen lomme for å kjøre motorsykkel i ørkenen.