Kommersiell aktør trimmer skolebarna

Elevene, lærerne og rektoren er fornøyd, men Utdanningsforbundet er skeptisk til klasseromstrimmen.

Flere skoler kjøper kommersielle nettbaserte tjenester for å aktivisere elvene.

SE VIDEO: Når 2. klassingene ved Nidarvoll skole i Trondheim har sittet lenge i ro og begynner å bli ukonsentrerte, er det på tide med bevegelse ved skolepulten.

2. klassingene ved Nidarvoll skole i Trondheim hopper opp og ned og slår rundt seg med armer og bein. Øynene er fokusert på det som skjer på skjermen fremst i klasserommet.

– Det er gøy, sier Linnea.

Trim i klasserommet

Barna får opp pulsen.

Foto: Roger Myren / NRK

Aktiviseres via nettsted

«Gjør det, gjør det, gjennomfør det», sier to barn på skjermen. Dermed er treningen, som skjer gjennom et nettsted, i gang.

Nettstedet har spesialisert seg på aktiviteter for barn i klasserom, og er en kommersiell aktør som selger tjenesten til skoler over hele landet.

– Helsedirektoratet anbefaler jo alle barn og unge å være fysisk aktive i 60 minutter hver dag. Det ser vi at blir en utfordring både hjemme og på skolen. Det er jo veldig mye stillesitting i skolen. Vi tenker at dette er et veldig bra verktøy å bruke, sier Renate Bolland, daglig leder i Aktivogglad.no.

Vi skal få litt mer energi og bli bedre til å tenke.

Maia, 2. klasse

Avbrekk for slitne elever

Læreren sier at de bruker treningsprogrammet når barna har sittet lenge og jobbet.

Renate Bolland

Renate Bolland er daglig leder i Aktivogglad.no.

Foto: Roger Myren / NRK
Ole Bjarne Mogård

– Utdanningsforbundet er skeptisk til kommersielle aktører i skolen, sier Ole Bjarne Mogård, hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet i Trondheim.

Foto: Roger Myren / NRK

– Jeg merker på dem når de begynner å bli slitne. Da har vi dette som et avbrekk i det vi holder på med. Etterpå er de klare til en arbeidsøkt igjen, sier Berit Smevik.

Også skolens rektor synes bruken av nettstedet er flott.

– Summen av fag- og timefordelingen gjør at det blir stillesittende hvis man ikke spriter opp hverdagen litt. Dette kan være med å gjøre det, sier rektor ved Nidarvoll skole, Jan Tilset Larsen.

Skeptisk

Men ikke alle er like fornøyde.

– Utdanningsforbundet er skeptisk til å ha kommersielle aktører inn i offentlig norsk skole. Det forundrer meg at man mener at det må kommersielle aktører inn når man har god kompetanse på kroppsøvingsfaget i norsk skole, slik jeg oppfatter det, sier hovedtillitsvalgt i Utdanningsforbundet i Trondheim, Ole Bjarne Mogård.