– Et under at vi lever

Trønderen Erlend Johannesen som driver et barnehjem i katastroferammede Tacloban på Filippinene, ble i natt reddet ut av området sammen med de siste barnehjemsbarna.

Erlend Johannesen

Erlend Johannesen har ansvaret for 100 barn i Tacloban.

Foto: Erland Knutsen / NRK

I morgentimene torsdag landet Johannesen trygt i Cebu, som ikke er rammet av tyfonen, skriver Streetlight i en pressemelding.

– Det er et under at vi lever, sier Johannesen selv til Adresseavisen.

Barna i sikkerhet

I løpet av natten fikk organisasjonen Streetlight også transportert ut de rundt 50 gjenværende barnehjemsbarna fra Tacloban.

Johannesen har drevet barnehjemmet og har hatt ansvaret for rundt 100 personer, barn og voksne, i den herjede byen siden stormen traff.

Evakueringen har vært svært vanskelig, men natt til torsdag ble altså de 50 siste hentet ut med helikopter.

Organisasjonen Streetlight i Trondheim mente det var stor fare for liv og helse til både voksne og barn i Tacloban. Både på grunn av stadig mer kriminalitet, fare for epidemier og mangel på mat og drikkevann.

– Barna tas hånd om av ansatte ved senteret og er på vei til byen Davao. Der har vi et barnehjem som står klar til å ta imot barn og voksne fra Streetlight, sier Robert Hoven i Streetlight Norge.

På vei til familien

Erlend Johannesen er leder for Streetlight, og han er nå på vei til Manila for å møte sin egen familie.

Robert Hoven

Robert Hoven i Streetlight sier de vil bygge opp igjen barnehjemmet i Tacloban.

Foto: Privat / NRK

– Erlend og hans medarbeidere i Tacloban har stått på døgnet rundt i nærmere en uke for å sikre både liv og helse. I tillegg har vi hatt et fantastisk team i Trondheim og gode hjelpere i andre deler av landet og i Filippinene som har bidratt sterkt til at vi har lyktes med å få alle ut fra katastrofeområdet, opplyser Hoven i en pressemelding.

Streetlight har opplevd arbeidet med å få evakuert alle barnehjemsbarna som svært vanskelig siden tyfonen rammet området.

– Det har vært svært krevende å få på plass gode transportalternativer. Vi er glade for at vi etter flere dagers intens jobbing lykkes. Streetlight har bidratt økonomisk og med ressurser til andre prosjekter i området. Det nyter vi godt av nå, ved at vi blant annet fikk et trygt og godt alternativt bosted for barna, sier Robert Hoven.

Bygger opp igjen

Streetlight var før tyfonen rammet, en av får organisasjoner som hadde et tilbud til foreldreløse barn i Tacloban.

– Nå satser vi så raskt som mulig å bygge opp både barnehjemmet, undervisningstilbudet og de andre tilbudene for barna som bor i området. Streetlight har et tilbud til de med minst ressurser, og behovet vil nok være enda større i tida framover.

– Det blir dyrt å bygge opp barnehjemmet igjen, og vi er svært glade for alle bidrag vi har fått de siste dagene. Det kommer svært godt med, men vi trenger fortsatt all den hjelpen det norske folk har mulighet til å gi oss, mener Robert Hoven.

Tacloban på ilippinene etter tyfonen Haiyan

Byen Tacloban er helt ødelagt etter tyfonens herjinger.

Foto: TED ALJIBE / Afp