Hopp til innhold

Lut lei folk som tror de har matallergi

Trondheimskokken Inge Johnsen fortviler over alle gjestene som ikke skal ha mat med melk, men som sluker fløtepuddingen når den kommer på bordet.

Kokk Inge Johnsen serverer mat til julebord.

Kokk Inge Johnsen er travelt opptatt i julebordsesongen, men han er forundret over at så mange av oss sliter med matallergi.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Johnsen har 30 års erfaring med å lage mat til folk. De siste årene har kokken sett en trend han liker dårlig.

– I 2016 snakket vi om laktoseåret. I 2017 hadde vi glutenåret, og i 2018 var det løk som var det store. I år er det mye snakk om ekstremallergier. Det er klart vi som kokker blir forbannet, sier Johnsen.

Julebord i Trondheim

Folk koser seg med mat i førjulstida, men stadig flere av oss får allergi.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Kvinner og folk med høyere utdanning

Han mener fokuset på allergier i mediene gjør at flere tror de har sykdommene.

– På et julebord kan vi ha 100 gjester, og mellom 30 og 35 av dem må ha tilpasset mat på grunn av allergier, sier han.

Det er særlig blant kvinner og folk med høyere utdanning han ser at «allergier» er mer utbredt.

– Har vi 100 rørleggere på julebord, er det kanskje én med allergi. Og han er virkelig allergisk. Har vi 100 gjester med høyere utdanning, er det kanskje 30 med allergi. Men likevel kan de spise fløtepuddingen til dessert. Det virker noen ganger som om allergien forandrer seg underveis i selskapet, sier Inge Johnsen.

Lege: – Få voksne er allergiske

Martin Sørensen er overlege ved regionalt senter for astma, allergi og overfølsomhet ved Universitetssykehuset i Nord-Norge. Han synes Inge Johnsens statistikk er artig og interessant.

– Det handler vel om at mange blander begrepene allergi og intoleranse mot mat. Få voksne er allergiske mot for eksempel nøtter, fisk eller skalldyr. Men mange får ubehag og fordøyelsesbesvær når de spiser bestemte typer mat. Å be kjøkkenet om spesialtilpasset mat bør være forbeholdt allergikere. De andre skal ikke plage kjøkkenet med det, men heller unngå slik mat, sier Sørensen.

Martin Sørensen, Overlege ved UNN

Overlege Martin Sørensen tror mange blander begrepene matallergi og det å ha intoleranse mot mat.

Foto: Jørn Inge Johansen / NRK

Krever mye ressurser

Inge Johnsen sier det krever mye ressurser å lage spesialtilpasset mat til de som hevder de er allergikere og ber om det.

– Vi må rense redskapene våre på en annen måte, og vi må tilberede maten i egne rom. I tillegg til alt merarbeidet med selve matlagingen. Så det er like tidkrevende å lage spesialtilpasset mat til 30 allergikere som til 100 vanlige julebordsgjester, mener Johnsen.

Martin Sørensen tror mange med høyere utdanning har mer fokus på helse og riktig kosthold rent generelt.

– Derfor opplever kanskje kokkene at de ber om mer tilpasset mat enn andre yrkesgrupper. Men dette er bare noe jeg tror. Det finnes ikke forskning på det, sier overlegen ved Universitetssykehuset i Nord-Norge.

Mat på julebord

God mat hører til på et julebord. Men ikke alle kan spise det som blir servert.

Foto: Jøte Toftaker / NRK