Knock-out fra Northug

Petter Northug fra Mosvik gjorde akkurat det han hadde sagt: Han knuste konkurrentene i spurten i VM-stafetten.

Gull på stafetten
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

Ski-verden har ikke sett maken til taktomslag i en stafettinnspurt noen gang.

Petter Northug gikk rett fra ved inngangen til stadion, og på den siste langsida kunne mosbyggen bare vinke til publikum.

- Det var veldig spennende. Alle på laget gjorde det de skulle, og jeg fikk det akkurat som jeg ville, sa Northug etter målgang.

Og denne gangen slo taktikken til, og ingen stav sto i veien som på jaktstarten.

- Jeg lot svensken få noen meter for å ha god plass, og jeg tenkte nøye på at stavene var på riktig side, gliste Northug.

Petter Northug ler når han ser tv-bildene hvor han parkerer de andre.

- Dette var fantastisk artig. Nå har det vært stang ut, nå kan jeg senke skuldrene. Dette trengte jeg!

Rørt startmann

Skogningen Eldar Rønning hadde da allerede lagt grunnlaget for dagens VM-gull med en fantastisk førsteetappe.

- Nå er jeg så rørt. Dette er en drøm, det var stafetten jeg drømte om som guttunge i Skogn, sa Rønning etter mål.

Han var aldri i tvil da Petter Northug kom sammen med feltet inn til oppløpet.

- Husk at det er en av verdens beste skøytesprintere mot to som ikke er det. Dette var helt rått, jublet skogningen

Eldar Rønning kontrollerte sjøl den første etappen. Skogningen holdt Norge i teten hele veien og veksla som nummer tre, bare fire sekunder bak Finland. Rønning ledet feltet det meste av etappen, men klarte ikke å riste av seg så mange konkurrenter i løpet av sine ti kilometer.

- Jeg er i toppform, og prøvde virkelig å rykke fra på slutten. Men jeg ble stiv på den siste runden, sa Rønning til NRK etter å ha veksla. Han angra ikke på å ha dratt feltet det meste av tida.

- Det var ingen som ville dra, så jeg måtte bare ligge i front og holde farta. Jeg hadde nok spart krefter ved å ligge i feltet, men når ingen andre tok initiativ, var dette den eneste muligheten.

Berger knuste Angerer

Dermed ble det Hjelmesets jobb å sprenge feltet. Midt på andre runden i andre etappen, var stafetten ikke lengre samlet. Vestlendingen satte inn sitt planlagte rykk, og bare russiske Vassilii Rotchev og svenske Mathias Fredrikson ble med inn til mål.

På den tredje etappen, beviste iallfall Byåsen-løperen Lars Berger at VM-tittelen fra 15-kilometeren på onsdag ikke var flaks. Berger ledet hele veien med sine karakteristiske kraftige kliv, og han knuste favoritten Tobias Angerer og økte ledelsen til Tyskland til 38 sekunder.

- Jeg bestemte meg for å gå så fort som mulig fra start for å øke avstanden til tyskerne. Fikk stadig gode tilbakemeldinger underveis, men jeg dro kanskje litt for lenge, sa Berger etter å ha kommet inn til veksling sammen med Sverige og Russland.

Stafett herrer VM 2007
Foto: NRK