Hopp til innhold

Kniven på strupen

Hvis Rørosmuseet sier nei til å bli med i et museumssamarbeid det ikke ønsker, så får det ikke penger.

Rørosmuseet
Foto: Erland Knutsen / NRK

- Museumskonsolideringen er ingen frivillig prosess, som den skulle være, men ren og skjær tvang, sier Venstres Guri Melby, til Arbeidets Rett.

- Frivillig tvang

Tore O. Sandvik

Tore O. Sandvik

Foto: Morten Karlsen / NRK

Rørosmuseet ønsker ikke å være en del av paraplyorganisasjonen Museene i Sør-Trøndelag, MiST. Fylkesrådmannen og fylkesordføreren har gjort det klart for museumsledelsen at hvis de ikke blir med får de avslag på søknaden om 500 000 kroner.

Fylkesordfører Tore O. Sandvik karakteriserer museumssammenslåingen som frivillig tvang.

- Vi kan ikke tvinge Rørosmuseet, men velger de å stå utenfor, må de ta regningen selv. Et samlet fylkesting sier at pengene kjenner en adresse i Sør-Trøndelag. Adressen er MiST, sier Sandvik til Arbeidets Rett.

Ønsker fjellmuseum

Rørosmuseet
Foto: Erland Knutsen / NRK

Rørosmuseet ønsker et fjellmuseum for Fjellregionen i samarbeid med Hedmark fylket. Det kan de glemme, sier fylkesordføreren i Sør-Trøndelag.

- Den ideen er død. Hedmark fylkeskommune har også sagt nei. Selvfølgelig er det ingenting i veien for at Rørosmuseet går sammen med Nordøsterdalsmuseet, men da må de betale selv, sier Tore O. Sandvik.

- Evner ikke å se på tvers

Venstres Guri Melby synes det er en stor svakhet ved museumsreformen at man ikke evner å se på tvers av fylkesgrensene.

- Jeg liker tanken om et fjellmuseum i Fjellregionen og jeg mener at Rørosmuseet bør få bestemme selv. Nå blir museet straffet av Sør-Trøndelag fylkeskommune, som åpenbart har statsråden på laget, sier Melbu til avisen.

Best av å bli med

Høyre er for en kulturpolitikk uten statlig overstyring, men kommunepolitiker på Røros og representant i fylkets kulturkomité, Kari Reiten, mener Rørosmuseet ikke har noe valg.

- Når jeg ser isolert på saken, er jeg overbevist om at Rørosmuseet har best av å bli med, sier Reiten.

Fylkesordfører Sandvik mener museet vil få en langt stødigere kurs hvis de blir med i MiST.

- Rørosmuseet vil få tilgang til flere ressurser, både faglig og økonomisk. Vi ønsker ikke å ramme Rørosmuseet. Vi ønsker derimot at Rørosmuseet blir med, også for å nyte godt av kompetansen på Røros, sier han. Sandvik avviser at ønsket om en nasjonal museumspolitikk ikke er noe han og kulturministeren har funnet på.

- Dette er en langvarig prosess for å styrke museene i Norge som historieformidlere og aktive samfunnsaktører, sier Sandvik til avisen.

Trusselpolitikk

Både Tynsets ordfører, Bersvend Salbu, fra SV og regionrådsleder og ordfører i Alvdal for Sp, Olov Grøtting, mener det er Sør-Trøndelag fylkeskommune som har stukket kjepper i hjulene for en sammenslåing av Rørosmuseet og Nordøsterdalsmuseet.

- Vi har felles historie og felles kulturarv. Sør-Trøndelag fylkeskommune kunne i alle fall vært med på å utrede muligheten, mener Bersvend Salbu.

- Jeg vil selvfølgelig ha en rødgrønn regering etter valget, men Trond Giske har ikke overbevist meg i denne saken. Her har han brukt pisken for hardt, mener Olov Grøtting, som itvrer for tanken om et fjellmuseum.