Hopp til innhold

La humla suse!

Flere humlearter i Norge risikerer å dø ut. Forsker mener alle kan hjelpe humla ved å ordne litt i hagen.

I vårt langstrakte land, fra kyst til høyfjell, vet vi at vi har 35 humlearter. Men mange av humlene kjemper for tilværelsen.

– Noen sliter. Seks av artene står på rødlista og risikerer å dø ut i nær fremtid, sier seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning (NINA), Frode Ødegaard.

La humla suse

Denne humla bor på Fosen i Sør-Trøndelag.

Foto: Liss Oksvold
Tom Erik Sørensen

– Vi er glade i humla, sier NRK-programleder Tom Erik Sørensen.

Foto: NRK
Frode Ødegaard

Seniorforsker ved NINA, Frode Ødegaard.

Foto: Per Ingvar Rognes / NRK

Mange utfordringer

Ødegaard sier det mest sannsynlig er færre humler i Norge i dag enn tidligere.

– De får ikke nok mat. Det er færre blomsterenger enn før. De trenger boplass i gamle smågnagerganger som gjerne må være i nærheten av blomsterenger og med et variert landskap.

Sprøytemidler og trafikk er også farer som truer humla.

– Blomsterengene er flyttet til veikanten. Da jeg kjørte bil fra Trondheim til Røros så krasjet jeg med 20 humler. Mange humler blir drept i trafikken, sier forskeren.

Han sier også at humlene er sårbare for innavl.

– De er i slekt med hverandre, så det er viktig at det er mange humler i et lite område. Når det blir innavl blir de dårligere til å takle endringer i naturen.

NRK slår et slag for humla

Programleder, Tom Erik Sørensen, i morgensendinga på NRK P1 oppfordrer radiolyttere og lesere til å knipse et bilde av humla i hagene sine og sende inn bildet til NRK.

– Vi er glade i humla. Humla hører sommeren til. Hvis det er fare på ferde for humla, så må vi slå et slag for den og hjelpe den. Den er ikke en brautende skapning som roper ut. Vi må innse våre tabber og rette opp litt, sier Sørensen.

Bildet må være tatt onsdag eller torsdag denne uken, og torsdag skal det trekkes en vinner som får et NRK-håndkle i posten.

Send humlebildet ditt til trondelag@nrk.no, eller last opp bildet på vår Facebook-side ved resten av humlebildene.

Lag et humleparadis i hagen

7. mai ble det arrangert en nasjonal dugnad for å bedre hageforholdene for humla. Kampanjen ble arrangert av Miljødirektoratet i samarbeid med hageselskapet.

– Folk kan hjelpe humla ved å sikre en stabil blomstertilgang gjennom hele sommeren. Plant gode humleplanter som erteplanter, lavendel, rododendron, blåklokker og tiriltunge.

Bekymret for kløverhumla

Kløverhumla var vanlig i Trondheimsområdet på 60-og 70-tallet.

– Vi er veldig bekymret for den. Den forsvant på 90-tallet. I fjor fant vi den igjen i Nord-Trøndelag etter 60 år. Det blir spennende å se om vi finner den igjen i år, sier Ødegaard.

Også kysthumla sliter for tiden.

– Det er en flott oransje humleart som lever i kyststrøk. Når det gror igjen, presses den utover og får mindre muligheter.

Viktig for frukt og bær

Forsommeren er en kritisk periode for humla.

– Det er da dronningen lager bol. Den må finne mat til larvene. Seljetrær og løvetann er viktig på denne tiden.

Humler gjør en viktig jobb med å bestøve frukt og bær.

– De gjør jobben gratis for oss. 30 prosent av maten vi spiser stammer fra planter som er pollinert av bier og humler.