Klovnebesøk på sykehjem: – De får frem noe vi ikke har sett før

Spesialutdannede klovner reiser landet rundt for å besøke demente på sykehjem.

SANG MED KLOVNENE: Målfrid Relerg Wiksen er dement, men glad i å synge. Sammen med sykehjemsklovnene fikk hun varmet opp stemmebåndet.

– Hva slags sang vil du ha, spør klovnen Angela.

«Får jag lämna några blommor, några rosor i din vård.

Den blommar inte nu, först när givaren är död,

men då blommar den rätt länge min kära.»

Målfrid Relerg Wiksen (92) synger klokkeklart. Klovnene korer. Hverdagsstuen fylles med store smil. Det er flere som kjenner igjen Nils Ferlins svenske vise fra 1939.

Stor helsegevinst

En god latter. Mange varme klemmer. Allsang. Klapping i takt. Ikke ett misfornøyd ansikt å se.

Det er ikke bare barn som har glede av klovner. Det har beboerne og de ansatte ved Zion helse- og velferdssenter i Trondheim fått erfare. Miljøterapeut Mari Aspaas sier at besøk av Klokkeklovnene har stor verdi.

– Det gir en stor helsegevinst. Kanskje vi kan kutte ned på litt medisiner. Jeg håper absolutt vi kan få mer av dette.

Klovner på sykehjem sprer glede

GODT MOTTATT: – Trivelig dag, alle tiders, sier Dagny Amundsen (85), beboer ved Zion helse- og velferdssenter etter å ha hatt besøk av Klokkeklovnene. Her med en av klovnene.

Foto: Morten Andersen / NRK

Skjer noe magisk

I snart ti år har Klokkeklovnene holdt til i Oslo. Nå har de et mål om å nå ut til resten av landet. Stavanger, Tromsø og Kirkenes har allerede hatt besøk og denne uken var det Trondheims tur.

– Det er trivelig å komme sammen sånn noen ganger. Litt rørelse, sier Målfrid Relerg Wiksen, beboer ved Zion helse- og velferdssenter.

– I det de entrer oppholdsrommet skjer det noe magisk. De skaper en stemningsfull følelse, og beboerne trives veldig godt. Det har vært veldig interessant å følge med på hvordan de jobber, forteller Aspaas.

Spesialutdannelse

Alle klovnene i Klokkeklovnene er utdannet skuespiller. De har også utdannelse som klovn, og tilleggsutdannelse som spesialisert klovn for folk med demens.

– Det krever forskjellige metoder og en sensitivitet for å skape en kontakt, forteller skuespiller Angela Halvorsen Bogo.

I 2018 besøkte Klokkeklovnene nesten 400 sykehjem, og møtte over 7.600 beboere.

– Vi er veldig takknemlige. Vi jobber med de hver dag og ønsker det beste for dem. Når de blir så glad for å få besøk gjør det noe med oss, sier Aspaas.

Miljøterapeut Mari Aspaas setter pris på at Klokkeklovnene

NOE NYTT: – De får frem noe i de enkelte beboerne som vi ikke har sett tidligere, og det er veldig spennende å se, sier miljøterapeut Mari Aspaas.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

Improviserer

Ingenting er planlagt når Klokkeklovnene drar på besøk. Klovnene improviserer ut ifra hvilken kontakt de får med beboerne.

– Klovner lever i øyeblikket og mennesker med demens gjør også det. Vi kan møte hverandre og leve i nuet med dem, sier Halvosern Bogo.

Hun forteller at de prøver å få kontakt med hver eneste person på avdelingen.

– Vi må lære oss hvordan vi skal gjøre det med mange forskjellige folk. Noen er lukket, veldig trøtt, deprimert eller kanskje sengeliggende. Så vi øver og øver for å forbedre oss og å få mer kunnskap.