- Norwegian diskriminerer

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa mener Norwegian diskriminerer funksjonshemmede når de blir nektet å fly hvis de ikke har med ledsager.

Magnhild Meltveit Kleppa

Samferdselsminister Magnhild Meltveit Kleppa reagerer på at rullestolbruker Stig Tore Svee ikke får fly uten ledsager.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

For to uker siden fortalte NRK om funksjonshemmede Stig Tore Svee som ikke får fly alene av sikkerhetsmessige årsaker. Det har fått Kleppa til å reagere, og nå ber hun Luftfartstilsynet om å følge opp saken.

– Jeg reagerer sterkt på denne praksisen, sier samferdselsministeren.

Svee sitter i rullestol, men er på landslaget i kjelkehockey og er derfor ofte på reise. Handicappede er uønsket hos Norwegian dersom de ikke har med seg ledsager, noe flyselskapet hevder skyldes hensynet til sikkerheten.

– Det er jo helt håpløst hvis man skal begynne å reise rundt med ledsager. Da må man jo betale full pris for den personen på flyet, for overnatting og hele pakka, sier Svee.

Les også:

Vil følge opp saken

Norges handicapforbund mente dette var en regel som selskapet selv hadde funnet på og kalte det for diskriminering. Samferdselsministeren er helt enig.

– Ja, det er diskriminering, og vi har nettopp vedtatt en lov mot diskriminering, og her skjer altså det motsatte, sier Kleppa.

Artikkelen fortsetter under videoen

Video 347e84fd-bd55-4d8e-a620-0f459cb63f0c.jpg

Se reportasjen: Får ikke fly med Norwegian.

Les også:


Kleppa har hatt et møte med handicapforbundet som har tatt opp denne saken med henne. Nå har samferdselsdepartementet sendt et brev til Luftfartstilsynet der de ber om at saken blir fulgt opp.

– Samferdselsdepartementet ber nå Luftfarttilsynet gjøre klart hvilket lovverk som gjelder, sier Kleppa.

Regner med støtte hvis noe skjer

Anne-Sissel Skånvik, kommunikasjonsdirektør i Norwegian mener det er noen nyanser ministeren har gått glipp av.

– Denne regelen har stått der hele tiden, og gjelder de som er aller mest funksjonshemmet. Dersom vi skal endre på det, så regner jeg med at vi har myndighetene i ryggen hvis det skulle skje noe en gang, og vi ikke greier å evakuere ut alle.

Hun sier at hele hensikten med denne regelen er å ivareta sikkerheten.