Hopp til innhold

Tusenvis står i psykologkø

Det kan gå opptil ett år fra du blir henvist til du faktisk får behandling hos psykolog, og stadig flere kjøper seg derfor privat psykologtid. Allmennlegeforeningen kaller det et klasseskille.

Det er lang ventetid for å komme til psykolog, og det fryktes et voksende klasseskille mellom de som kjøper seg privat psykolog, og de som ikke gjør det.

Ragna Vorkinnslien slet med angst og tvang, men opplevde å måtte stå lenge i kø før hun kom i behandling hos psykolog.

– Psykiske lidelser må bli tatt på alvor. Du blir ikke bedt om å vente et år på gips hvis du har en brekt fot, men en psykolog må du vente på, sier Ragna Vorkinnslien til NRK.

Hun vet hvordan det er å måtte vente på behandling hos psykolog, lenge etter å ha blitt henvist fra fastlegen.

– Jeg ble helt klart verre av å gå hjemme uten noe tilbud eller opplegg, sier Vorkinnslien.

Kjøper seg tid

Ivar Halvorsen

Ivar Halvorsen, nestleder i Allmennlegeforeningen.

Foto: NRK

Og det er hun ikke alene om.

Ifølge Mental Helse står flere tusen på venteliste for å komme til psykolog, og ventetiden kan bli lang. Flere risikerer å stå et helt år i kø før de kommer i gang med aktiv behandling.

Tall fra Norsk Psykologforening viser at stadig flere blir presset over i det private markedet, hvor prisen på en time kan komme opp i 1500 kroner.

– Vi snakker helt klart om et klasseskille i dag mellom de som har råd til å kjøpe seg ut av køen, og de som ikke har det, understreker nestleder i Allmennlegeforeningen Ivar Halvorsen.

Halvorsen sier det ikke nødvendigvis er velstående personer som kjøper seg time hos privatpraktiserende psykologer.

– Vi ser jo at dette ofte er folk som ikke egentlig har råd til det, men som gjør det likevel fordi det ikke finnes noe annet alternativ, forklarer han.

Ikke bra nok

Anders Skuterud

Anders Skuterud, seniorrådgiver Norsk Psykologforening.

Foto: NRK
Bent Høie

Helse- og omsorgsminister Bent Høie.

Foto: NRK

I løpet av de siste årene har det knapt kommet flere psykologer med driftsavtale eller refusjon. Dette er med på å opprettholde køene, og sluse folk over i det privat markedet.

Anders Skuterud er seniorrådgiver i Norsk Psykologforening, og han er klar på at dette ikke holder mål.

– Tilbudet er ikke i nærheten av å møte behovet. Ved lette og moderate psykiske lidelser burde psykolog absolutt være førstevalg som behandling, men der er vi altfor dårlig rustet, konkluderer Skuterud.

Lover bedring

Helse- og omsorgsminister Bent Høie, kjenner seg igjen i kritikken.

– Den nye regjeringen vil ruste opp det psykiske helsetilbudet. Både i kommunen ved å sørge for flere psykologer, men også ved å utvide og forbedre avtalespesialistordningen, forsikrer Høie.

Det er Vorkinnslien glad for. Selv kom hun etter hvert inn god behandling, men hun husker godt hvordan det var å stå utenfor.

– Jeg unner ingen å gå sånn å vente, det er rett og slett forferdelig, avslutter hun.