Hopp til innhold

90 år med historie er over: – Tragisk

Etter kveldens siste løp lukker de dørene for godt på Leangen. Den klassiske travbanen skal nå bli Trondheims nye bydel.

Jomar Blekkan og hesten L.J.'s Red Rajah.

GÅR FOR SEIER: Jomar Blekkan går for seier nummer 4541.

Foto: Morten Karlsen / NRK

I 90 år har hest og kusk travet i par rundt banen. Men nå er det slutt. Tirsdag 15. februar avholdes det siste løpet før anlegges rives, hvor et nytt boligområde skal reise seg.

– Det er vemodig, og jeg synes det er tragisk for trøndersk travsport at Leangen legges ned. Men nå kan vi ikke gjøre noe annet enn å se fremover, sier Jomar Blekkan.

I stallen på Jakobsli gjør han seg klar til sitt siste løp på trondheimsgrus. Mannen, som av mange blir ansett som en levende travlegende, har i løpet av en 50 år lang karriere kjørt over 28.000 løp.

– Så det har blitt noen runder rundt Leangen.

Fra land til by til land

Da travbanen ble bygd var den kun tre kilometer fra Trondheim sentrum, men likevel langt ute på landet.

Jomar Blekkans bestefar, John Blekkan, fikk sammen med Karl Selmer anbudet på opparbeiding av Leangen travbane. De startet mai 1931, og første løp ble avholdt 6. september samme år.

Leangen travbane i Trondheim. Fotografert 1931.

Leangen travbane i 1931.

Foto: Norsk Rikstoto

I dag ligger banen omringet av en by som trenger flere kvadratmeter. Dermed flyttes det hele til Varig Orkla Arena på Fannrem.

Igjen er travbanen ute på landet.

– Orkdalen er et stort hestedistrikt og sikkert en bra plass, men rekrutteringen til sporten er lav. Det blir spennende å se hvem som tar over når vi legger inn årene, sier 67-åringen.

Leangen blir boligfelt – Glad for at det hele er over

Leangen travbane

Hest og motor

På Leangen vandrer en annen levende legende. Trener Arne Nilsen, også med 50 års fartstid på og utenfor banen, mimrer om tida da hest og motor delte arena.

– Jeg husker da det var speedwayløp. Vi var veldig spent på hvor mye det ble å reparere etterpå, men det gikk som regel bra, sier Nilsen lattermildt.

John Svinsås i norgesmesterskap for motorsykler på Leangen i 1934.

John Svinsås i norgesmesterskap for motorsykler på Leangen i 1934.

Foto: Orkla Industrimuseum

I likhet med Blekkan har Nilsen vunnet det meste som er å vinne på Leangen. Kanskje ikke så overraskende når man har 16.000 løp i sekken.

– Jeg tror ikke det lever noen i dag som har kjørt like mange runder rundt Leangen som meg, sier Nilsen.

– Hest har vært hele livet mitt

Men selv om Nilsens «andre hjem» snart går inn i historiebøkene, gir han seg ikke helt.

Arne Nilsen i stallen på Leangen 15.02.2022.

Arne Nilsen har tilbrakt hele livet på Leangen.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

– Jeg har holdt på med dette hele livet, så jeg tenker å fortsatt kjøre noen løp i ny og ne. For hvorfor skal en slutte når man fremdeles er frisk og opplagt? spør Nilsen retorisk.

– Hvordan har livet på Leangen preget deg?

– Først og fremst setter jeg stor pris på de som har gitt meg tillit og vil ha meg til å kjøre. Hest har vært hele livet mitt, og jeg har truffet så mange reale folk opp gjennom årene, sier Nilsen.

Arne Nilsen (72) forteller at hest har vært en viktig del av hans liv.

Arne Nilsen forteller at hest har vært en viktig del av hans liv.

Foto: Bent Lindsetmo / NRK

– For dyrt i dag

Tilbake på Jakobsli mener Jomar Blekkan premienivået må heves betraktelig for å gjøre travsporten mer interessant for den neste generasjon.

– For at folk skal satse må det være mulig å leve av sporten. I dag er det for dyrt og dermed for tungt å holde på med trav, mener veteranen.

Avslutte med seier?

Det blir nok en del følelser før, under og etter kveldens løp. Likevel er Jomar Blekkan innstilt på nok en seier, selv om han har 4540 førsteplasser fra før.

– Blir det nummer 4541 i kveld?

– Det hadde vært artig å ta seieren, men jeg tar ingenting på forskudd. Vi må i hvert fall kjøre før vi innkasserer seieren, avslutter Blekkan.

Folkehest avlivet Sparket Jomar Blekkan ut av sulkyen

Torpa Nils