NRK Meny
Normal

Klart for historisk byvandring i Namsos

– Alle snakker om da Ålesund brant, men det blir jo ikke noe mot Namsos. Her har byen brent ned tre ganger, sier Gunnar Hojem i byens historielag. Nå lanseres en historisk vandring rundt om i byen både digitalt og analogt.

Historisk byvandring i Namsos

Klart for historisk byvandring i Namsos. Fra venstre Ove Sæternes og Arnhild Holstad fra Namsos kommune, Gunnar Hojem i Namsos Bys historielag, og Jørn Opdahl og Amund Lein i Namsos næringsforening.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Namsos har en spennende byhistorie med blant annet tre bybranner i 1872, 1897 og 1940. Nå presenteres byens historie både i form av en app, og med skilt rundt omkring.

21 skilt

– Ja, og så har vi laget et hefte for alle som ikke er så digitalisert ennå. Mange eldre sliter med apper og mobiltelefoner. Så nå får de byhistorien både digitalt og analogt, og jeg vet ikke om andre byer som har gjort det samme som oss, sier Gunnar Hojem som er leder i Namsos Bys historielag.

Folk kan nå vandre rundt i byen, eller rundt om byen, og samtidig lese seg opp på Namsos-historien.

På 21 steder er det satt opp skilt som forteller historien om akkurat dette stedet. I appen finner du også mye informasjon i form av tekst og bilder.

– Enkelt

– Dermed blir det enkelt for både namsosinger og besøkende å få med seg byhistorien og samtidig få seg en trimtur. Det er lettere å framsnakke byen når man kjenner historien, sier Jørn Opdahl i Namsos næringsforening som også deltar i prosjektet.

Namsos kommune støtter tiltaket, og ordfører Arnhild Holstad mener dette må være midt i blinken for veldig mange.

– Hva skal du med Pokémon Go når du har Namsos-appen med lokalhistorie? Dette er viktig også for folkehelsa med forslag til flere trimruter rundt om i byen vår. Et flott tiltak, mener Holstad.

Historisk skilt Namsos

Flere slike skilt med lokalhistorie er satt opp i Namsos i løpet av høsten.

Foto: NRK