NRK Meny
Normal

Klandrer byggenæringa for slurv

Helsebygg har spart flere hundre millioner på byggingen av St. Olav

St. Olavs Hospital

Fase 2 av utbygginga ved St. Olav Hospital nærmer seg slutten

Foto: Erland Knutsen / NRK

Se video:

Video nsps_upload_2009_5_19_20_9_7_1112.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Leder i Helsebygg Midt-Norge går til frontalangrep på byggenæringa, som han mener tar seg grovt betalt for slurv og venting. Helsebygg har tatt grep og spart flere hundre millioner kroner på byggingen av St. Olav. Nå kan St. Olav innvies en måned før kontraktsdato og billigere enn prosjektert.

- På enkelte kontrakter har vi spart 15 til 20 prosent, sier Johan Arnt Vatnan, direktør i Helsebygg Midt-Norge.

Venting, slurv og feil


Innsparingen her blir på flere hundre millionerkroner. Helsebygg har tatt tak i et problem som har preget byggebransjen i tiår.
- Vi taper en tredel av produksjonskapasiteten på venting, slurv og feilproduksjon, og dette problemet har vi grepet fatt i, sier Vatnan.

For å bli kvitt venting i prosjektet har man utviklet såkalt trimmet bygging. Det vil si nitid planlegging ned til minste byggestein. Alle detaljer har vært på rett plass til rett tid i rett rekkefølge over hele bygget.

- Vi er helt avhengige av at vi har en profesjonell byggherre som vet hva han er med på, sier Arild Grønsdal, prosjektleder i fase 2 ved utbygginga av St. Olavs Hosppital.

Kan spare milliarder


Helsebygg blir dermed et bevis på at byggenæringen kan spare milliarder hvis man får til bedre planlagt bygging. Da må alle inkludert byggherren vite hva de driver med og ta ansvar. Slik blir kostnadskuttene store.
- Mellom 10 og 30 prosent, alt ettersom hvor kompliserte bygg det er, sier prosjektlederen. St. Olavs Hospital er svært komplisert bygg, så der kan kostnadskuttene gå mot 30 prosent, mener han.

Johan Arnt Vatnan, direktør i Helsebygg Midt-Norge, sier at det er tall som viser at produktiviteten har gått feil vei de siste åra.
- Så det er mye å spare, sier Vatnan.

Bygging pågår ved St. Olavs Hospital

Bygging pågår ved St. Olavs Hospital

Foto: Erland Knutsen / NRK