NRK Meny
Normal

Klæbo-rykket kan bli skolepensum

Han løper med ski på beina, Johannes Høsflot Klæbo. Den unike stilen vekker oppsikt i ski-VM i Lahti, og nå kan det bli aktuelt at skistjerneskuddets teknikk i oppoverbakker blir skolepensum.

Johannes Sjøflot Klæbo løper opp motbakkene.

Klæbos friske fraspark har alt nådd skiløypene i Steinkjer. Lærer Frode Lillefjell på langrennslinja på Steinkjer videregående skole tror stilen er kommet for å bli, og sier at de kommer til å eksperimentere med Klæbo-teknikken i skolesammenheng.

Frode Lillefjell

Frode Lillefjell tror Klæbo-teknikken er kommet for å bli.

Foto: NRK

– Vi som er trenere må hele tiden følge med på hva de beste gjør. Vi har ikke eksperimentert så mye med stilen foreløpig, men dette er nok noe vi kommer til å teste ut mer. Så får hver enkelt løper finne ut om det er noe for dem, sier han.

Godt feste og stor fart

Søndag herjet Johannes Høsflot Klæbo med konkurrentene på sine etapper av teamsprinten i Lahti. Han nærmest løp opp bakkene, i en helt særegen stil.

Lillefjell er ikke overrasket over at trønderens teknikk fungerer så godt.

– Nei, egentlig ikke. Det minner om løping i høy fart. Han løper på tåballen og han går høyt med hofta. Da får man et veldig trøkk på skia. Han får godt feste og stor fart, sier han.

Vebjørn Klingen er elev på idrettslinja i Steinkjer. Tirsdag var han ute og testet Klæbo-teknikken.

– Det fungerer bra. Du får brukt krafta når du hopper fram og lander. Men det blir nok hardt å bruke denne teknikken på lengre distanser. Det tar mye krefter, sier han.

Kan ikke løpe

Klæo selv sier at han ikke kan å løpe, men at det blir noe annet når han får ski på beina.

– Jeg har funnet min måte å gå bakker på. Det går fort, og det koster relativt lite krefter.

– Hvordan fant du fram til teknikken?

– Det handler om å prøve seg fram. Jeg har vært flink til å teste ulike ting opp gjennom. Jeg har greid å finne noe eget, og det er kult å se at det funker så bra, sier skistjerneskuddet.

Onsdag skal han i aksjon på 15-kilometeren.

– Formen er bra, så jeg satser på at jeg kan være med og prege løpet. Med topp ski og en topp dag, kan alle fire norske være med oppi der, sier Klæbo.