Familien kjøpte nytt hus i Sjetnmarka i Trondheim til 4,8 millioner kroner. Det som skulle bli drømmeboligen, har endt opp som et mareritt.
Nå kan Hussein bli nødt til å betale over en million kroner i reparasjoner etter å ha funnet ukjente feil i det elektriske anlegget.
– Jeg mener vi har blitt lurt, sier Hussein til NRK.
Han vandrer nå rundt i halvmørket med provisoriske skjøteledninger fra kjøleskap, komfyr og varme.
– Det funker ikke. Jeg har skiftet pærer og gjort det meste, men ingenting funker, sier han.
- Les også:
Familien kan bli nødt til å bruke over en millioner kroner i reperasjoner i huset.
Foto: PrivatFant alvorlige feil
Det elektriske anlegget i huset er delvis stengt og kan bli erklært ulovlig. Det må dermed installeres på nytt. Samlet prislapp er hittil 400.000 kroner.
Morten Willmann i Trønderenergi mener feilene i huset er alvorlige.
Foto: Stein Lorentzen / NRKI tillegg kommer fuktskader som ble funnet i veggen ved inngangen og feil fall på badet som sender vannet til kjellerstuen. Samlet vil dette koste over 800.000 kroner. Ingenting av dette var bemerket i prospektet fra Eiendomsmegler Proa, mener Hussein.
– Jeg er bare lei meg. Jeg bruker så mye energi på å tenke på dette, sier han.
– Kan være farlig for liv og helse
De alvorlige feilene ble oppdaget av el-sikkerhetsingeniør Morten Willmann fra Trønderenergi.
– Det er en del alvorlige feil på det elektriske anlegget, feil som gjør at det kan være fare for liv og helse. Det kan være en fordel om det ligger et krav om sjekking av el-anlegg når man selger, sier Willmann.
Forbrukerrådet er enig, og mener det bør bli strengere lover for sjekking av el-anlegg. Deres undersøkelser viser at én av fire mener de har grunn til reklamasjon ved boligkjøp.
– Vi er nødt til å få et annet system for bolighandel. Et system som gjør at eiendomsmegler og takstmann får større ansvar, så vi som forbrukere kan befris fra noe av den risikoen som ligger med å kjøpe hus, sier fagdirektør for bolig, Thomas Bartholdsen.
- Les også:
Byggebransjens uropatrulje fant masse feil da de undersøket huset.
Foto: PrivatSelger forstår lite av skadene
Selger Odd Arne Hernes trodde rehabiliteringen i bygget var gjort forsvarlig, og bedyrer at kjøper har undersøkelsesplikt. Ifølge ham så to takstmenn på huset før salget.
Hernes kan ikke se bort fra at feilene var der da han selv kjøpte huset, og at han og Hussein brukte samme takstmann.
Takstmann Rune Hansen i Boligtakst Midt-Norge påpeker at det elektriske anlegget ikke ble kontrollert, og at det står i takstrapporten.
I prospektet heter det at boligen er lekker med høy standard. Eiendomsmegler Erik Døsen i Proa, som sto for salget, skriver i en e-post at skjulte feil og mangler er beklagelige for dem som rammes, men at det som regel er et anliggende mellom selger og kjøper.
Et bilde tatt av brosjyren viser hvordan huset skal se ut.
Foto: privat