Hopp til innhold

Kjøper snart tilbake Jämtland og Härjedalen

Nordmenn er i ferd med å kjøpe tilbake Jämtland og Härjedalen i Sverige. Stadig flere fritidshus rett over grensa blir nå kjøpt opp av nordmenn.

Hytter Åre

Mange trøndere har kjøpt seg fritidshus i Åre de siste årene.

Foto: Tariq Alisubh

I løpet av 2014 økte andelen av utenlandske eiere av fritidshus med seks prosent i de fire nordligste svenske fylkene, melder Sveriges Radio Jämtland. .

Og det er først og fremst nordmenn som kjøper husene fordi de lokkes av lave priser, shopping og kjøring med snøskuter.

90 prosent

– Det finnes en og annen danske og engelskmann som kjøper hus her også, men jeg tror at nordmennene står for rundt 90 prosent av alle eiendomskjøp i Åre-området, sier eiendomsmegler Jan Loberg i Åre til SR Jämtland.

Professor Dieter Müller ved universitetet i Umeå har doktorgrad på utenlandske eiere av fritidshus i Sverige.

– Vi ser at det er i hovedsak nordmenn som kjøper hus i nordre deler av Sverige, og det er nærheten og prisen som gjør dette attraktivt, sier han.

Skuterkjøring lokker

Men også skuterkjøring uten så store begrensninger som i Norge, er med på å lokke norske turister til nabolandet i øst.

I Jämtland eier i dag 1290 nordmenn fritidshus. I Västernorrland er det 55, og i Västerbotten 724, viser ny svensk statistikk. I Norrbotten eier bare 404 nordmenn fritidshus, til tross for nærheten til Norge.

– Det skyldes at det ikke er så mange grenseoverganger i Norrbotten og ingen større byer på norsk side som gjør dette attraktivt, mener Dieter Müller.

Lokalbefolkningen

Han tror svenske fritidshus fortsatt vil etterspurte i Norge, til tross for at den norske kronen ikke er like attraktiv og prisene er blitt høyere. Müller mener også det blir bedre service i utkantene når nordmennene flytter dit.

– For eksempel i Hemavan i Västerbotten er shoppingutvalget sikkert bedre enn noen gang, og det er selvfølgelig også bra for lokalbefolkningen, sier Dieter Müller.