Agnes Bolsø mener Harald Eia brukte uredelige metoder da hun ble med i program-serien «Hjernevask».
Foto: Berit Roald / ScanpixI boka «Folk flest er skeive», som kommer 24. juni, varsler førsteamanuensis Agnes Bolsø ved NTNU et oppgjør med både Harald Eia, hans programserie «Hjernevask», det hun omtaler som «Hjernevask»-bevegelsen, Eia-forskerne og
Eia-prosessen, skriver Adresseavisen.
– Jeg er nok litt traumatisert av Eia-prosessen.
Slik startet kjønnsforsker Agnes Bolsø sitt foredrag på Theatercafeen i
Trondheim onsdag. Hun var invitert for å debattere kjønnsforskjeller, biologi og
sosiologi i regi av NTNU Kunnskapsbyen.
– Fornekter ikke biologi
Det populærvitenskapelige programmet Hjernevask gikk over sju episoder på NRK i vår. Hovedtemaet var forholdet mellom arv og miljø. Bolsø ble intervjuet i episoden som tok for seg homo- og heteroseksualitet, samt det siste programmet «Født sånn eller blitt sånn».
I programmet kan det se ut som Bolsø, som til daglig er førsteamanuensis ved senter for kjønnsforskning ved NTNU, fornekter biologien som forklaringsnøkkel på enhver forskjell mellom mennesker.
– Det er ikke tilfellet, hevder hun i dag. Eia posisjonerte meg som en som fornektet kroppen. Det var faglig sett feil. Spørsmålene det ser ut som jeg svarer på, ble stilt i en sammenheng som ikke framgår.
– Han spurte om homofili var medfødt, og jeg svarte nei. Det jeg trodde han spurte om, var om homofili var medfødt hos de tre prosentene som definerer seg som homo. Jeg skulle svart nei, ikke mer medfødt enn hos alle andre, sier Bolsø.
Meningsløst kjønnsskille
Bolsø mener det er meningsløst å opprettholde et rigid skille
mellom ulike kjønn og seksuelle legninger.
– Hva er forskernes begrunnelse for å innringe mennesket? De definerer fortsatt homofili som et avvik, og finner avviket ved å måle anatomi, fingre, føtter, sittestilling og proporsjoner mellom midje og liv. Akkurat slik som jøder, svarte og samer ble målt i mellomkrigstiden. Det er diskreditert som grunnlag for
politikk, sier Bolsø.
Den nye boka, som kommer ut på Manifest forlag, var opprinnelig ment å ta et oppgjør med det Bolsø kaller homobevegelsens legningshysteri, men har nå også fokus på det Bolsø omtaler som kvasibiologisk forskning.