Hopp til innhold

Kjønnsdelt SFO i Trondheim vekker reaksjoner

Mens guttene på en av Trondheims skolefritidsordninger skal ha fart og moro i gymsalen og rebusløp, skal jentegruppa lage pennal og ha neglespa.

SFO-programmet for Gutteklubben og 4 Girls Only ved Steindal skole i Trondheim

– Jeg trodde først det var en spøk, jeg trodde det ikke var vanlig å dele gutter og jenter og i hvert fall ikke stereotypisk som dette. Det var litt overraskende i 2016, sier Hanne Moe Reitan som er venstrepolitiker i Trondheim.

Reitan som er første vara til bystyret og har møtt en rekke ganger i oppvekstkomiteen har delt et bilde av planen på sin Facebook-side. Hun har ikke barn selv i den aktuelle SFO'en og ønsker heller ikke si hvilken SFO det er, men reagerer sterkt på kjønnsdelinga.

Laster innhold, vennligst vent..

Hvordan ville du reagert om barnet ditt kom hjem fra SFO med denne planen i sekken? Diskuter nederst i saken.

Innlegget skaper reaksjoner

Hanne Moe Reitan

Hanne Moe Reitan er venstrepolitiker i Trondheim.

Foto: Privat

Mange har kommentert innlegget til venstrepolitikeren. Flere sier de ville blitt sinte om det hadde skjedd med egne barn.

Hva tenker du om at guttegruppa skal ha rebusløp, mens jentegruppa skal ha neglespa?

– Min umiddelbare tanke er at om jeg var barn, så ville jeg ha vært på guttegruppa for det hørtes mye mer spennende ut. Det er sikkert godt ment og det er sikkert mange jenter som syns det er hyggelig og fint med neglespa og motsatt for guttegruppa, men jeg tenker at en skole kan ikke være med å fremme dette stereotypiske synet.

Hva med 27. september. Fart og moro i gymsalen for guttene, mens jentene skal lage egne pennal?

– Ja. Jeg vet ikke helt hva jeg skal si til det. Det var jo veldig fysisk kontra stillesittende her da.

Sender brev til ordføreren

Hanne Moe Reitan har nå sendt et brev med spørsmål til ordfører Rita Ottervik om hva som gjøres for å hindre kjønnsdeling og forsterking av stereotypier i Trondheimsskolen.

Hun stiller også spørsmål om hva som vil bli gjort i denne konkrete saken og andre lignende tilfeller som kan oppstå senere.

– Jeg er generelt opptatt av likestillingsspørsmål, derfor er det viktig for meg at vi finner ut hvordan vi skal håndtere dette framover slik at det ikke skal skje igjen, sier Reitan.

Høstprogram SFO

Slik ser det kjønnsdelte høstprogrammet ut.

Foto: Skjermdump.

Vil stoppe gutte- og jenteklubb

– Dette reagerer jeg skarpt på fordi formannskapet har vedtatt at kjønnsdelt undervisning ikke skal skje annet enn i svært spesielle tilfeller der det handler om mobbing eller andre sterktveiende grunner for å gjøre midlertidige tiltak, sier ordfører i Trondheim Rita Ottervik (Ap) når hun får høre om saken.

Rita Ottervik på kontoret

Rita Ottervik vil stoppe gutte- og jenteklubb.

Foto: Kjetil Nesgård / NRK

– Hva syns du om at det er ganske tradisjonell oppdeling med tøffe aktiviteter for guttene mens jentene skal ha neglespa og lage såpe?

– Det syns jeg ikke noe om, jeg husker da jeg sjøl gikk på skolen, og det var kjønnsdelt på samme måte, at jeg ikke fant meg til pass i skolen. Det at skolen i 2016 skal drive med stereotyper og bygge opp om idealer vi ikke ønsker, gjør at flere føler seg fremmed, og vi ønsker ikke å ha slike verdier til grunn for den offentlige skolen.

– Vil du gjøre noe med denne saken?

– Ja, dette vil jeg ta opp med rådmannen for dette er stikk i strid med det som er politiske føringer, så dette må ryddes opp i.

Elevene selv har ønska ordninga

Rektor ved Steindal skole, Kristin By Vollset, sier til NRK at dette er et tilbud som har blitt til etter elevenes egne ønsker og at skolen ikke har hatt kjønnstanker bak det.

– Vi har tatt med barna på råd, og det er et tilbud som elevene har gleda seg til i 3. og 4. klasse.

Ordninga med jente- og gutteklubb ved SFO har vart i noen år ved skolen og det er er 1,5 timer i uka av et totaltilbud på 20 timer ved skolefritidsordninga.

– Jeg vil understreke at dette er et tilbud de melder seg på og at det er frivillig. Dette gjelder en av mange aktiviteter som er på SFO i løpet av ei uke.

– Hva tenker du reaksjonene som er kommet?

– Vi har egentlig ikke mottatt noen store reaksjoner tidligere, men har fått en henvendelse fra en forelder nå. Vi vil ta det opp i foreldreutvalget og ta en evaluering på det i personalet, sier Vollset.