Kjølig sommervær fører til færre insekt

En svært kjølig og våt forsommer har ført til færre insekter og det kan bety dårligere avlinger av frukt og bær over hele landet.

Kløverhumle

MINDRE HUMLE I DÅRLIG VÆR: Det er langt mindre insekt enn vanlig på grunn av en dårlig forsommer. Juni er vanligvis en toppsesong for insektene.

Foto: Frode Ødegaard, NINA

Juni er vanligvis en toppsesong for insektene.

Seniorforsker ved Norsk institutt for naturforskning, Frode Ødegaard, sier været i mai og juni påvirker både insektsbestanden og avlingene.

Påvirker insektsbestanden

– Juni er ei veldig viktig tid for insektene. Det til dels ekstremt kalde og våte været er ikke bra for insektsbestanden. De har aktivitetsperioden sin nå. Det kan gå ut over bestandsstørrelsen og produksjonen av larver utover sommeren, sier Ødegaard.

Han sier det spesielt er enkelte solelskende arter som bier, humler og sommerfugler som påvirkes av dårlig vær. Disse artene er vanligvis veldig aktive i solskinn.

Epletre i blomst

BLOMSTRING: Færre insekter kan føre til dårligere avlinger av eple, plomme, moreller og bær i år.

Foto: Haldis Isachsen

Mindre fukt og bær

Han sier dårlig sommervær kan få konsekvenser for blomstring og avlingene av frukt og bær over hele landet.

– Det blir en dårlig sesong for mange insekter og konsekvensen kan bli dårligere avlinger av frukt og bær. Nå er det blomstringstid for plommer, epler, moreller. Bringebær kommer straks. Tyttebær og blåbær er for eksempel også helt avhengig av insekter til pollinering, sier Ødegaard.

Frode Ødegaard

SER FÆRRE INSEKTER: Seniorforsker Frode Ødegaard ved Norsk institutt for naturforskning observerer insekter og ser at kjølig vær påvirker bestanden.

Foto: Anniken Sande / NRK

Mindre aktiv

Han sier insektsarter i Norge er vant til å takle ulike værforhold. Men i ekstremsituasjoner kan bestander bli slått midlertidig tilbake uten at de forsvinner.

– Vi har overvåkning av humler og ser at det er færre humler i dårlig vær. De klarer seg bra, men har et lavere aktivitetsnivå. De flyr ikke så mye som når det er sol og bra vær, sier Ødegaard.

På Østlandet har det vært fint den siste uka og det er positivt for insektene.