NRK Meny
Normal

Kjøkkenet ble kommandosentral

Uten kjøkkenet til Ruth og Gunnar Stamnes på Uran hadde nødetatene fått enda større problemer da storbrannen herjet i Flatanger. I dag takkes ekteparet for lån av hus og hjem.

Kommandosentral Flatangerbrann Uran

Telefonlinja på kjøkkenet til ekteparet Ruth og Gunnar Stamnes på Uran i Flatanger var eneste sikre kommunikasjonslinje ut fra brannstedet. Derfor ble kjøkkenet til ekteparet gjort om til kommandosentral for redningsarbeidet under Flatangerbrannen.

Foto: Silje Kolaas

Flatangerbrannen

I GANGEN: Fagleder brann Einar Nervik i samtale med journalist Joar Elgåen i NRK Trøndelag. Huset til ekteparet Stamnes ble brukt som kommandosentral for redningsarbeidet.

Foto: Silje Kolaas
Brann Flatanger sivilforsvaret

I GARASJEN: Sivilforsvaret holdt til i garasjen til ekteparet Stamnes. Kjersti Heistad fikk kaffe og mat etter mange timer med slukkearbeid. Hun fortalte om vanskelige arbeidsforhold i kampen mot flammene på fjellet.

Foto: Sijle Kolaas

– Politiet kom hit og sa vi bare måtte evakuere, forteller Ruth Stamnes til NRK.

Da sto flammene bare noen hundre meter unna huset.

– Det var bare å kle på seg og dra. Flammene sto oppover hele fjellet her, sier Ruth, som tenkte at hun aldri kom til å se hjemmet sitt igjen.

LES: Alt om brannen i Flatanger

Måtte låne telefonen

Da hun og mannen Gunnar kjørte vekk fra hjemmet sitt møtte de brannsjefen. Han lurte på om de hadde en telefon.

– Det fins jo ikke mobilforhold her, og brannsjefen skulle ringe. Han spurte om vi hadde fasttelefon. Mannen min sa at vi hadde ikke låst døra, så han måtte bare dra hjem til oss og ringe, forteller Ruth.

De hadde nettopp laget seg nykoka kaffe, og sa til brannsjefen at han bare måtte forsyne seg med det også.

– Og sånn ble det, sier Ruth.

LES OGSÅ: Opplevde to storbranner på to uker

LES OGSÅ: Her møter kongeparet folket i Flatanger

Takker for lånet

Ekteparet dro til dattera si på Lauvsnes mens redningsarbeidet ble styrt fra kjøkken og garasje.

Rundt 150 redningsarbeidere var involvert. Store deler av pressekorpset var også på gården til ekteparet Stamnes.

– Det var av avgjørende betydning at politi og brannvesen fikk ha kommandosentral på gården. Her ble beslutninger tatt og vi fikk tid til å tenke, sa lensmann Nils Roger Duna i Flatanger. Da han takket ekteparet med blomster mandag.

Flatanger brann takker for lånet av gården

Ekteparet Gunnar og Ruth Stamnes ble takket i dag av ordfører Olav Jørgen Bjørkås og lensmann Nils Roger Duna i Flatanger. De stilte gården sin til disposisjon for redningsarbeidet under Flatangerbrannen.

Foto: Rita Kleven

Både ordfører Olav Jørgen Bjørkås og lensmann Nils Roger Duna i Flatanger takka ekteparet i dag. De mener det var svært sjenerøst av dem å låne bort hus og hjem under det langvarige og krevende redningsarbeidet.

– Telefonlinja deres vare den eneste brukbare kommunikasjonslinja fra brannstedet, sier Duna.

LES OGSÅ: Politiet: – Vi har lyktes

Brannen i Flatanger

LANG DAG: Utryknings​leder og brannsjef Svein Grimstad hadde her jobbet i over tolv timer med å slukke den dramatiske brannen i Flatanger. Da var det godt å komme inn i varmen hos ekteparet Stamnes på Uran.

Foto: Silje Kolaas

Video fra Trøndelag

Midtnytt
Jens Kvernmo får fisk i forteltet sitt. Se serien på NRK1 tirsdager klokken 20.25