NRK Meny
Normal

Kjendisbamse ble nordlending

Bjørnen som fikk så mye oppmerksomhet i Namsos i fjor vår, har gjort nordlending av seg.

Bjørn i Vemundvik i Namsos.

Bjørnen oppholdt seg like ved Sørenget skole i Namsos våren 2013.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Tore Solstad

Tore Solstad er rovviltkontakt i Statens Naturoppsyn.

Foto: Frank Almås / NRK

For overvåkninga av de store rovdyrene i Norge er et av de beste systemene som finnes i verden. DNA-registeret kan fortelle mye om bjørnens vandring, og nye data viser overraskende funn rundt kjendisbamsen fra i fjor.

Funnet i Brønnøy

– I fjor høst ble det nemlig funnet spor etter bjørnen i Brønnøy kommune i Nordland, sier rovviltkontakt i Statens Naturoppsyn, Tore Solstad.

Bjørnen som dukket opp ved Sørenget skole i mai i fjor lagde overskrifter og oppslag i media landet rundt. Senere gikk den over Lokkarbrua og ut til Otterøya og tilbake igjen. Nå har man fått inn flere sikre prøver av bamsen, både fra ekskrementer og hår.

– Vi vet at den trolig stammer fra Lierne. Høsten 2011 oppholdt den seg ved et elgkadaver som lå like ved veien mellom Sandvika og Kvelia. I 2012 har vi spor etter den på Høylandet utover sommeren og høsten, før den altså dukket opp i Namsos i 2013, sier Solstad.

Enkel å bruke

Alle DNA-spor etter bjørn legges inn i en database som er offentlig tilgjengelig. Rovbase finnes på nettet og er forholdsvis enkel og bruke, og å søke i.

– Alle bjørnene får sitt eget løpenummer, og denne bamsen har nummer NT89. Totalt har vi 13 ulike prøver av denne bjørnen, forteller Tore Solstad.

Bjørn på Otterøya

Senere vandret den unge hannbjørnen over Lokkarbrua til Otterøya hvor den også fikk en god del oppmerksomhet.

Foto: Kjartan Trana / NRK Trøndelag

Rovbasen viser for eksempel at det med sikkerhet har vært bjørn i Namsos kommune to ganger tidligere siden 2006, men ingen fikk sånn oppmerksomhet som den i fjor.

Leter etter leveområde

Nå er det selvfølgelig ikke slik at alle bjørner blir registrert, og ikke alle prøver er gode nok til å gi svar heller. I dag gir 50 prosent av alle innleveringene resultat og registreringer i DNA-registeret.

– Men det er vel tvilsomt om denne bjørnen dukker opp i Namsos igjen denne våren. Dette er jo en ung hannbjørn som vandrer langt, og den er fortsatt på leting etter sitt eget leveområde, sier Tore Solstad.

Denne bjørnen ble filmet rundt 60 meter fra et hus i Namsos.