Hopp til innhold

Kjempeulykke får minnesmerke

22 mennesker døde og 45 ble hardt skadd i en av Norgeshistoriens verste togulykker. Nå, over 70 år senere, får Hommelvik-ulykken sitt minnesmerke.

Video 4ce1ad36-71d7-48d6-b686-69a8651c1e9a.jpg

Det er tidlig morgen den 19. november i krigsåret 1940. Været er disig, det er bekmørkt, og omtrent 550 passasjerer skal snart oppleve en togkatastrofe som i dag kalles en av de verste gjennom tidene.

På sin vei fra Trondheim til Værnes braker et tungt tysk arbeidstog inn i ei motorvogn på vei sørover fra Kopperå.

Den fremste vogna blir fullstendig smadret i det kraftige sammenstøtet og toget skyves 70 meter bakover langs skinnegangen.

Artikkelen fortsetter under bildet

Det var store ødeleggelser etter Hommelvik-ulykken

550 passasjerer var innblandet i Norges fjerde største togulykke i Hommelvik i Sør-Trøndelag høsten 1940.

Foto: Privat album

Lemlestede, drepte, og sårede ligger spredd langs jernbanelinjen. Totalt døde 22 personer, og 45 ble hardt skadd i ulykken nord for Hommelvik.

– Det er jo en av de største ulykkene som har skjedd så vi synes det er helt på sin plass å få et symbol på dette, sier Guttorm Næss, som er leder i Solbakken Velforening.

Guttorm Næss har kjempa lenge for å få minnesmerke

Guttorm Næss har kjempa lenge for å få et monument som kan markere togulykken.

Foto: Rune Kjær Valberg
Brede Nermoen i Jernbaneverket

– Denne ulykken er en del av Jernbaneverkets historie, forteller assisterende banedirektør Brede Nermoen.

Foto: Rune Kjær Valberg

– Var fullstendig knust

Næss har brent lenge for å reise et minnesmerke etter ulykken som skjedde rett utenfor huset hans.

I dag er skinnegangen fjernet ved Solbakken stasjon, der ulykken skjedde. Næss var omtrent tre år gammel, og nærmeste nabo den gang. Huset hans ble brukt som hjelpeplass for de skadde.

– Jeg husker ikke om jeg våkna av smellet eller av at mor vekte meg, men jeg husker at de bar skadde inn i huset vårt, og at det var mange i stua og i gangen. Mor skjermet meg først veldig så jeg ikke skulle se ut, men etterpå gikk jeg sammen med far til ulykkesstedet. Jeg så at motorvogna var fullstendig knust. Det var veldig synd, forteller Næss.

– En del av vår historie

Etter planen skal minnesmerket, som markerer den fjerde største togulykken i Norge, avdukes 17. mai.

Også Jernbaneverket er med på arbeidet for å markere den skjebnesvangre hendelsen. De har funnet brukt jernbanemateriell som skal utgjøre deler av minnesmerket.

– Denne ulykken er en del av vår historie også, og dermed har vi i jernbanen muligheten til å bidra. Det blir et enkelt minnesmerke som er veldig symbolsk, forteller assisterende banedirektør i Jernbaneverket, Brede Nermoen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.