Kjemper videre for Obiora

Rundt hundre mennesker deltok i demonstrasjonstog til minne om Eugene Obiora i Trondheim sentrum lørdag.

Demonstrasjon til minne om Obiora
Foto: Mari Wedø / NRK

Dagen etter ett års dagen for Eugene Obioras (48) død arrangerte nettverket Respekt en demonstrasjon med påfølgende tog i Trondheim sentrum.

Etter appeller ved både SOS Rasisme, RVs Arne Byrkjeflot og nigeriansk forening, gikk demonstrasjonstoget fra torget til Østbyen Servicesenter og videre til sentrum politistasjon.

Norsk-nigerianeren døde etter en pågripelse utenfor Østbyen Servicekontor i Trondheim.

Ønsker rettssak

Både støttenettverket og andre organisasjoner er fortsatt svært opprørt over måten saken har blitt håndert på av politi og spesialenheten.

- Saken må ikke glemmes, for da dør saken. Vi må holde saken varm, sier leder for Civil Right Liberties, Momodou Sanneh.

RVs Arne Byrkjeflot mener den dårlige håndteringen innad i politiet, og en manglende evne til å ta et oppgjør med holdninger, er det største problemet.

- Vi vil ha saken for retten, avsluttet han sin appell med.

Obiora-saken

Pågripelsen av Eugene Obiora i september 2006 vakte stor oppsikt og ble gjenstand for store oppslag i media, og for etterforskning fra spesialenheten for politisaker.

Obiora-saken har ført til endringer i opplæringa ved politihøgskolen, og politidirektør Ingelin Killingren satte igang en grundig gjennomgang av metodebruk i politiet generelt.

Saken ligger fortsatt hos Spesialenheten for politisaker. Endelig rapport er ventet overlevert riksadvokaten om kort tid.

Minnestund

Fredag ettermiddag ble det markert en minnemarkering ved at det ble lagt ned blomster utenfor Østbyen Servicesenter, og tale ved leder for LO i Trondheim Arne Byrkjeflot.