Hopp til innhold

1000 Killi-kunstverk til Trondheim by

Kjell Erik Killi-Olsen samler 1000 av sine egne verk i et stort kunstsenter i Trondheim, og gir dette som en gave til sin hjemby.

Kjell Erik Killi-Olsen

Kjell Erik Killi-Olsen sammen med skulpturen «Det annerledes barnet», som var den første skulpturen han hadde i en utstilling, og som aldri vært vist siden.

Foto: Grete Thobroe / NRK

– Jeg må si jeg blir litt rørt. Jeg har vært så heldig som har fått det til.

Kunstner Kjell Erik Killi-Olsen har samlet rundt 1000 av sine egne kunstverk. Bak tykke betongvegger på Dora står de lagret, men snart skal de forhåpentligvis få et nytt hjem.

Alle skal nemlig gis som en testamentarisk gave til hjembyen.

– Jeg ønsker å gi det som en gave til Trondheim, fordi Trondheim betyr så mye for meg, sier Killi-Olsen.

Et sted for dem som ikke har en plass å stille ut

Killi-Olsen er en av landets mest kjente samtidskunstnere, og nå ønsker han at kunstverkene skal bli en del av et stort kunstsenter.

Killi Olsen

Killi-Olsen har fått gjensyn med mange av sine gamle kunstverk, når han nå har kjøpt dem tilbake. Mange har han ikke sett på flere år.

Foto: Grete Thobroe / NRK

Jeg lager ikke dette som et mausoleum for meg. Så lenge jeg lever og så lenge jeg har guts, så skal dette bli et samtalested for kunst.

Han ønsker at kunstsenteret skal by utstillinger av kunstnere fra hele verden, også unge, ukjente kunstnere.

– Vi skal skape et sted for dem som ikke kommer inn i kunsthallen. Det er så mange som legger bort kunsten sin, så mange talenter som forsvinner, nettopp fordi de ikke har et sted å stille ut, sier han.

Det er så mange talenter som forsvinner

Kjell Erik Killi-Olsen

– Kunsten er ærlig og rå

Kunsthistoriker og konservator ved Trondheim Kunstmuseum, Cathrine Hovdahl Vik, bistår Killi-Olsen med å katalogisere samlingen. Hun er verkenes «adoptivmor», ifølge kunstneren selv.

Cathrine Hovdahl Vik

Verkenes «adoptivmor», kunsthistoriker og konservator ved Trondheim Kunstmuseum, Cathrine Hovdahl Vik.

Foto: Grete Thobroe / NRK

– Det er en stor jobb, som ikke er fullført ennå. Det er mange tiår med kunstverk som skal kartlegges. Det er skulpturer, malerier, skisser, tegninger og grafikk, sier Vik.

– Hvordan vil du beskrive Killi-Olsen som kunstner?

– Ærlig og rå. Han behandler flere tabubelagte emner, og kunsten hans er veldig sår, sier Vik.

Samlingen, som strekker seg fra 70-tallet til i dag, er unik, mener hun.

– Dette er for oss, for barna dine

I en garasje like ved Dora har Killi-Olsen arbeidet siden april med å pusse opp gamle kunstverk han nå har kjøpt tilbake.

– Når jeg åpner kassene er det mange jeg ikke har sett på evigheter. Nå har jeg satt de tilbake til der de var, sier Killi-Olsen.

Hele sommeren har Killi-Olsen lett etter egnede lokaler til sitt nye kunstsenter. Han vil at senteret skal være minst 1000, og helst 1500 kvadratmeter, og han skal finansiere alt selv.

– Hvis noen vet av noe som passer, så gi beskjed. Dette senteret er ikke for meg, dette er for oss, og det er for barna dine, sier Killi-Olsen.

Kjell Erik Killi-Olsen og det annerledes barnet
Foto: Grete Thobroe / NRK