Kiosklitteratur på teateret

Fredag startet leseprøvene til ”Tyskertøs” ved Trøndelag Teater.

Video nsps_upload_2009_9_11_15_45_47_1352.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

- Jeg er forbausa, dette er ei 17 år gammel pocketbok som normalt sett har ei levetid på tre måneder. Da den kom ut var det en anmelder som betegna den som pocket-serie-klisjé-reservedelslageret, sa forfatter Willy Ustad da han møtte skuespillerne ved Trøndelag Teater fredag.

- Viktig historie

Teaterstykket ”Tyskertøs” er basert på en av Ustads bøker. Romanen handler om ei jente som forelsker seg og får barn med en tysk soldat, og hennes skjebne etter krigen. Ustad mener dette var ei viktig historie å fortelle.

Forfatter Willy Ustad

Willy Ustad

Foto: Torill Aamodt / NRK

- Det var det største organiserte overgrepet vi har hatt mot kvinner i Norge. Her satte menigmann i gang og myndighetene fulgte opp, sett med tidens avstand ser man hvor grusomt og tåpelig det var, sier Ustad til NRK Trøndelag.

Les også: Pocketbok blir teater

Forandringer

Dramaturg og regissør Nora Evensen har hatt jobben med å skape dramatikk av Ustads bok.

- Jeg har gjort noen forandringer i forhold til boka. Det er mange teknikker man kan benytte seg av i bokform som man ikke kan gjøre på scenen. Men jeg håper jeg har funnet en form som kan fungere, sier Nora Evensen.

Les også: "Tyskertøs" i Radioteateret

Stort forhåndssalg

Stykket settes opp på teaterets hovedscene om to måneder. Og interessen for billetter er allerede stor.

- Vi har ikke gjort noe annet enn å ha en liten annonse i vår vanlige teaterspalte. Og det er et forhåndssalg som er ganske stort, vi har allerede solgt bortimot en tredjedel av det budsjetterte. Det bare baller på seg, vi selger flere hundre billetter per dag, sier Otto Homlung, teatersjef ved Trøndelag Teater.

Quiz: Hva kan du om trøndersk litteratur?