NRK Meny
Normal

Kina jubler over trøndersk kunst

Håkon Gullvåg ble tatt imot som ei rockestjerne da han åpna si første utstilling i Kina.

Gullvåg-utstilling i Kina

Noen av Gullvåg-bildene som er utstilt i Kina.

Foto: Morten Karlsen / NRK

Det var jubel og ståhei da næringsminister Trond Giske åpna utstillinga til billedkunstneren fra Trondheim i går kveld. Bildene skal vandre rundt i Kina, og den første utstillinga åpna på universitetet i Suzhou, ikke langt fra Shanghai.

- Gullvåg har en type kunst som kineserne kan forstå, og han har gode muligheter til å gjøre seg bemerket her, sier Daxiang Lu som er kurator for utstillinga.

(saken fortsetter under bildet)

Næringsminister Trond Giske åpne Gullvåg-utsilling i Kina

Næringsminister Trond Giske snakka kinesisk da han åpna utstillinga i går.

Foto: Morten Karlsen / NRK

Stolt næringsminister

Stemninga var allerede høy blant de flere hundre frammøtte, og ble om mulig enda høyere da Giske skrøt på kinesisk av området utstillinga er i. Mens en kvartett fra Trondheimssolistene spilte, tok både studenter og andre seg god tid til å se de over 100 bildene Gullvåg viser i Kina.

- Billedkunsten som skal stilles ut i mange kinesiske byer er en fantastisk markedsføring av Norge og av Håkon Gullvåg, sier Giske til NRK.

Giske har åpna Gullvåg-utstillinger i sin tid som kulturminister, men likte svært godt også som næringsminister å få åpne den første av flere utstillinger i Kina.

- Jeg tok initivativ til et sterkere kultursamarbeid mellom Norge og Kina da jeg var kulturminister, og nå ser vi det i praksis, sier han.

(saken fortsetter under bildet)

Guldvåg-utstilling åpner i Kina

Flere hundre mennesker hadde møtt opp for å beundre kunsten.

Foto: Morten Karlsen / NRK

Rockestjerne

Næringsministeren tror bildene kan slå godt an hos kineserne.

- Kina har helt andre tradisjoner enn Norge når det gjelder billedkunst, men Gullvåg er en internasjonal kunstner som henter inspirasjon og kommuniserer med hele verden, roser han.

Publikum tok nærmest imot Gullvåg som ei rockestjerne i går. Det satte billedkunstneren naturlig nok stor pris på.

- Det er veldig morsomt å få denne responsen. Vi får se hvordan kunsten kommuniserer med publikum etter hvert, men umiddelbart opplever jeg en veldig åpen, imøtekommende og engasjert reaksjon på det jeg viser. Vanligvis er det en søvnig affære å vise kunst, så det er uvanlig, sier kunstneren.

(saken fortsetter under bildet)

Gullvåg-utstilling i Kina

Entusiastiske kinesere under åpninga av Gullvåg-utstillinga i Suzhou.

Foto: Morten Karlsen / NRK

Planen er først og fremst å vise fram bildene til kineserne, men Gullvåg ser ikke bort fra at han kan tjene gode penger på bildene sine i Asia etter hvert.

- Meninga er at bildene skal tilbake til Norge, og så får vi se om det blir noe mer, sier Håkon Gullvåg til NRK.