Normal

NTNU og Sintef inn i valgkampen

NTNU og Sintef savner handling fra politikerne i klimasaken.

Hovedbygget til NTNU på Gløshaugen
Foto: Tor Beisvåg

De to institusjonene foreslår en storstilt klimasatsing til 10 milliarder årlig i neste stortingsperiode. Konkrete innspill skal få politikerne til å gå fra ord til handling, sier direktør for klimateknologi i Sintef, Nils Røkke.

- Vi ser at partiene byr over hverandre i forhold til klimamålsetningen. Men i praksis skjer det veldig lite. Det må det bli slutt på. Tiden er inne for å handle, sier han.

Konkrete forslag

NTNU og Sintef mener Norge bør fase ut all oljefyring og elektrifisere 20 prosent av bilparken. Politikerne bør dessuten satse på blant annet solcelleteknologi og vindkraft til havs for å få ned CO2-utslippene.

- Hele verdikjeden fra kunnskap, forskning og industriell virksomhet må henge sammen for at vi skal få til en industriell aktivitet rundt fornybar energi, sier Johan Hustad, prorektor for nyskaping og eksterne relasjoner ved NTNU.

- Må ta dette på alvor

De mener situasjonen i dag er langt fra å være bra nok. - Rammebetingelsene til industrien er for dårlige og vi er svake på demonstrasjonsprosjekter, sier de.

- Det er ikke noe hokus pokus. Teknologien er tilgjenglig og det er bare å sette i gang. Her har vi muligheten til få en rolle som global veiviser dersom vi tar klimakrisen på alvor og setter ting ut i livet.