Hopp til innhold

Kartlegger bjørnebestanden

Statens naturoppsyn jobber nå med å kartlegge bjørnestammen, torsdag undersøkte de et hi hvor en hannbjørn trolig har tilbrakt vinteren.

Bjørnen har våknet fra ei lang vinterdvale, og Statens Naturoppsyn jobber nå med å kartlegge stammen i Trøndelag. En stamme som holder seg stabil, selv om de nye kullene er færre enn målet.

Arne Jostein Devik fra SNO undersøker et tomt bjørnehi i Sandøladalen i Indre Namdal.

Bjørn sett på Otterøya

Denne bjørnen var en av 32 som ble registrert i Nord-Trøndelag i fjor.

Foto: Kjartan Trana / NRK Trøndelag
Tore Solstad

Tore Solstad i Statens naturoppsyn.

Foto: Frank Almås / NRK

– Jeg skulle hit for å se om jeg fant noe skit. Jeg gikk ikke mange hundre meterne før jeg fant skit. Og så gikk jeg 50 meter til så fant jeg hiet, så jeg synes det var en bra dag, forteller Arne Jostein Devik.

Sammen med kollega Tore Solstad, regionansvarlig for rovvilt i Nord-Trøndelag i Statens naturoppsyn (SNO) besøkte han i Sandøladalen, på grensa mellom Grong og Lierne for å lete etter spor etter bjørn og jerv.

– Her har det sannsynligvis gått ut en stor hannbjørn, kanskje for et par uker siden, sier Tore Solstad.

I disse dager jobber de med å kartlegge bestandene av flere rovdyr.

– Vi bruker stort sett alle dager med gode værforhold til bestandsovervåking av bjørn, jerv og kongeørn, forteller Solstad.

Færre ynglinger enn målet

I fjor ble det registrert 32 forskjellige bjørner i Nord-Trøndelag. I alt ble det påvist 147 individer i Norge, ifølge nettstedet Rovdata.

Ut fra antall hunnbjørner er det beregnet at det ble født sju bjørnekull i Norge i 013, målet er 13 kull.

– I Norge er det en målsetting om at det skal være 13 årlige ynglinger av bjørn. Der er vi ikke ennå, så ut fra det måltallet skal bjørnebestanden øke, sier Tore Solstad i Statens naturoppsyn.

Kan ha gått milevis

Tore Solstad sier at bjørnen kan ha gått langt etter at den forlot hiet

– Det er litt interessant å se fordelinga på bjørnen på denne årstiden også, de flytter veldig mye på seg og den bjørnen som har gått ut her kan være milevis unna allerede.

Inne i hiet fant Arne Jostein Devik pels fra bjørnen, og det er noe hjelper dem når de skal kartlegge bestanden.

– Vi registrerer bjørn ved å samle inn hår og skit og sender det inn til DNA-analyse. Hvert individ får sin DNA-kode analysert, og ved å samle inn mye skit kan en finne ut hvor mange forskjellige bjørner som er i et område, forteller Solstad.