NRK Meny
Normal

Karolinerspelet berget

Det blir ingen rettssak om manusplagiat, og Karolinerspelet i Tydal går som planlagt i helga.

Karolinerspelet i Tydal
Foto: Beate Haugtrø / NRK

- Det er en lettelse i Tydal kommune som har spelet og absolutt blant alle aktørene og alle tydalingene, sier ordfører i Tydal, Kari Slungård.

Får penger

Partene inngikk forlik ved 21-22-tida i går kveld. Dermed vil spelet med blant annet Paul Ottar Haga og Ingrid Bergstrøm om Armfeldts inntog i Tydal vinteren 1718 gå som planlagt.

Rundt 250 frivillige, noe som tilsvarer en fjerdedel av Tydal kommune, er involvert i spelet.

Tidligere manusforfatter, Brit Stubbe (86) og hennes familie hadde stevnet Tydal kommune og regissør Arnulf Haga for Sør-Trøndelag tingrett i dag. Stubbe som skrev manuset "Karolinernes hærtog" mente årets oppsetting, med manus av Otto Homlung, var et plagiat.

Karolinerspelet kan bli stanset

- Det er snakk om en pengesum til familien Stubbe som en engangskompensasjon for tidligere, nåværende og framtidig bruk av hennes manus, sier rådmann i Tydal, Gunnbjørn Berggård.

Det er snakk om 200 000 kroner.

Fri bruk av Stubbes manus

Karolinerspelet i Tydal
Foto: Beate Haugtrø / NRK

Tydal kommune har hele tiden ment at de har eiendomsretten til Stubbes manus. Rådmannen viser til en tidligere rettssak mot manusforfatteren, som kommunen vant. Nå er Berggård glad for en klausul i forliket om fri bruk av Stubbes manus.

- Vi har oppnådd å få fristilt bruken helt, og det har vært hovedpoenget vårt hele veien, sier Berggård til NRK.

Brit Stubbe sa til NRK tidligere denne uka at en rettssak var siste utvei for å få kommunen i tale for å komme til enighet om manusrettighetene.

- Vi var innstilt på å kjøre sak, så vi oppnådde mye på tampen av forhandlingene og er veldig fornøyd, sier rådmannen. Han tar ikke selvkritikk for håndteringen av konflikten.

- Overhodet ikke. Vi har kommet med et tilbud om royalty tidligere. Vi ser ingen grunn til selvkritikk på dette.

Video fra Trøndelag

Midtnytt
F-35 flyr over Ørland hovedflystasjon
I Storlidalen i Oppdal er de allerede i gang med å lage skiløyper.