Hopp til innhold

Karoline (27) sendte den første pakken med knust krembanan

Hun ville bare spre glede i posten. Men copycats har sørget for at krembanan-saken er blitt et mysterium også for den opprinnelige avsenderen.

Krembanan

KNUST SJOKOLADE: Karoline (27) hadde glemt krembananene i bunnen av sekken sin før hun rakk å sende dem i posten. Det var altså tilfeldig at fenomenet innebar most sjokolade. Hun synes det er gøy at folk har hengt seg opp i det.

Foto: Aslak Woo Ravlum / NRK

– Jeg hadde tenkt å gå i grava med hemmeligheten.

Men da fenomenet vokse seg større enn hun kunne forestille seg, blant annet med bidrag fra NRK, valgte Karoline (27) å avsløre seg selv som avsender.

Hun vil ikke stå frem med fullt navn eller bilde, i håp om at noe av mystikken skal få leve videre.

Krembanan-avsender

TILSTO: For å bevare mystikken vil ikke Karoline (27) røpe identiteten sin.

Foto: Privat

«Copycats»

I vår begynte det merkelige brevmysteriet å spre seg over hele landet. Stadig flere nordmenn fikk knuste krembananer i postkassen, og etter hvert andre typer sjokolader og godterier. Facebook begynte å koke. Hvem sto bak? Hva ville vedkommende oppnå? Var det snilt eller ondt?

Nå røper Karoline hva som til å begynne med fikk henne til å sende de anonyme brevene.

En Facebook-post om at mange butikker har sluttet å selge krembananer dukket opp i strømmen hennes. Det fikk kreativiteten til å boble.

– Jeg synes det er gøy med mysterier, og har en barnslig glede over de små tingene som ikke handler om rutiner og ansvar.

Hilde Jægtnes, krembanan

FØRSTE MOTTAKER: Hilde Jægtnes var den første som fikk knust krembanan i posten av 27 år gamle Karoline.

Foto: Privat

27-åringen fra Østlandet kjenner kun én av dem hun har sendt sjokolader til. Folk som fikk søte overraskelser oppdaterte stadig i sosiale medier. Hun fulgte med – og la fort merke til at hun langt fra var avsender av alle sjokoladebrev.

Hun hadde fått copycats.

– Fenomenet begynte å få proporsjoner jeg ikke hadde kontroll over, sier hun, som hevder kun å ha sendt rundt 30 brev.

Krembanan

SPRØ: – Noen mener jeg er klin hakke sprø, og spør om jeg ikke har annet å bruke pengene mine på, sier den opprinnelige avsenderen.

Foto: Aslak Woo Ravlum / NRK

Sendt fra ulike postkontor

Mange har tatt kontakt med NRK for å bistå etterforskningen. Noen har foreslått metoder for å avsløre avsenderne.

Innhenting av overvåkningsvideoer og sporing av frankeringsetikett er blant forslagene. Overvåkningsbilder brukes imidlertid kun i politisaker. Og frankeringsetiketten avdekker bare butikken eller postkontoret hvor portoen er betalt – ikke identiteten til avsender.

NRK har undersøkt etikettene til alle brevene vi har sett. De fleste er frankert i Trondheim, men ikke fra samme postkontor eller butikk. Andre er gjort i Oslo.

Karoline (27) innrømmer at hun har gjort sport av å velge ulike postkontor og butikker for å skape enda større forvirring.

Krembanan-brev

ULIKE POSTKONTORER: Sjokoladebrevene er sendt fra en rekke forskjellige postkontorer og butikker. Frankeringsetiketten på dette brevet ble kjøpt på Leutenhaven i Trondheim.

Foto: Helge Lund Kolstad

Tre mistenkte bedyrer sin uskyld

Noen engasjerte lesere har kommet med konkrete innspill til mistenkte.

Kan det være Nidar selv som står bak de mystiske utsendelsene? har enkelte lurt på. Produsenten avviser det derimot blankt.

En annen har fått status mistenkt fordi han kjenner to av dem som har fått knuste krembananer i posten, men også på grunn av sin forkjærlighet for banan.

– Er jeg mistenkt?! ler Christian Kjelstrup, som er iført en T-skjorte med banan-trykk når NRK ringer ham.

I vennekretsen sin er han kjent for, i spesielle anledninger, å iføre seg banankostyme. Oslo-mannen har hørt om mysteriet, men bedyrer sin uskyld.

Christian Kjelstrup

MISTENKT: Christian Kjelstrup nekter for å være blant dem som har sendt krembananer og andre godsaker i posten.

Foto: Privat

Jeg har ikke gjort det – selv om jeg elsker bananer. Jeg skjønner at jeg er mistenkt, sier Kjelstrup.

Også Christopher Haanes er utpekt som mistenkt. Noen av adressene er nemlig skrevet med ekstra eleganse – med kalligrafipenn. Haanes er kalligraf, men også han nekter for å ha sendt sjokoladebrev.

Selv om hjernen bak har avslørt seg selv, er det mye som tyder på at krembanan-fenomenet får fortsette å leve inn i 2019 – som en deilig digresjon i den hektiske hverdagen.