NRK Meny
Normal

Karen Espelund usikker på videre FIFA-arbeid

– Jeg er både skuffet og demotivert over at styringa og organisasjonskulturen i FIFA ser ut til å få leve videre, sier Karen Espelund som er i tenkeboksen for om hun vil fortsette å jobbe under gjenvalgte FIFA-president Sepp Blatter.

Espelund

Karen Espelund er umotivert for videre arbeid i FIFA etter gjenvalget av Sepp Blatter som president og den siste ukas arrestasjoner.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– I øyeblikket har jeg ikke sterk motivasjon for å bidra, sier Karen Espelund til NRK.

Det er gjenvalget av 79 år gamle Sepp Blatter som president og pågripelsen av flere FIFA-ledere i Sveits denne uka mistenkt for korrupsjon som gjør at Espelund er i tenkteboksen. Det var Adresseavisen som først omtalte at Espelund er usikker på sin videre framtid i FIFA.

– En organisasjon som ikke fungerer

Hun mener det er på høy tid at ledelsen blir byttet ut og tror ikke lenger på at Blatter skal klare å rydde opp. Blatter mener korrupsjonsavsløringene handler om enkeltpersoner, og ikke Fifa som organisasjon, men Espelund er klar på at organisasjonen må endres.

– Vi kan ikke fortsette med en organisasjon hvor presidenten tiltar seg fullmakter han aldri skulle hatt. Vi må få på plass en aldersgrense i FIFA og en begrensning i antall perioder presidenten kan sitte.

Espelands erfaring med FIFA er en organisasjon som ikke fungerer. Hun sitter i FIFAS kvinnekomié og mener ressursene i komiteen ikke blir bruk til innspill til styret, men kun blir orientert om saker.

– Arbeidet er verdiløst, og det henger sammen med hele styringsstrukturen i FIFA. Dette er ikke den mest motiverte delen av mitt arbeid med fotball.

Håper å påvirke innenfra

UEFA, det europeiske fotballforbundet, skal møte i helga for å diskuterre hvordan veien går videre. Espelund deltar ikke på møtet i Berlin fordi hun skal til kvinnenes VM i Canada, men vil markere sine synspunkter på forhånd.

Espelund tror det må være mulig å påvirke organisasjonen innenfra.

– Mitt ansvar er å jobbe på innsida, det må være min ambisjon.

– Tror du det er mulig å påvirke Blatter?

– Ellers får vi ta dramatiske konsekvenser.

Skal diskutere videre FIFA-arbeid

Yngve Hallén

Yngve Hallén tror det har foregått mye i FIFA som ikke tåler dagens lys.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

Hun er fornøyd med den siste ukas arrestasjoner. Slik som president for Norges Fotballforbund, Ynge Hallén, er hun ikke overrasket over pågripelsene.

– Det er synd at organisasjonen har brakt seg selv inn i dette, det skulle aldri skjedd. Men det er blitt stukket hull på det vi har hørt og hatt mistanke om i flere tiår.

Hun vil nå diskutere sin videre rolle i FIFA med Norges Fotballforbund og UEFA.