NRK Meny
Normal

Kan ikke reise fra Gaza til Kosmorama

13 år gamle Qais Attalah fra Gaza har en av hovedrollene i filmen Idol, som har Norgespremiere på den internasjonale filmfestivalen Kosmorama i Trondheim til uka. Nå får han ikke til å reise fra Gaza.

13-åring

13 år gamle Qais Attalah fra Gaza ble stanset av israelske myndigheter da han skulle reise til den internasjonale filmfestivalen Kosmorama i Trondheim.

Foto: Privat

Filmen fra Palestina skal vises når den internasjonale filmfestivalen Kosmorama starter i Trondheim 8. mars.

13-åringen fra Gaza er med i filmen «Idol» fra Palestina.

Dette er en av 80 filmer som settes opp under filmfestivalen som varer til 13. mars.

Får ikke dra

Moren til den unge skuespilleren får ikke reise fra Gaza av israelske myndigheter.

– Vi er svært overrasket over at en 13-åring blir forhindret fra å delta på en internasjonal filmfestival. Vi har brukt mye tid på å sikre at alt det formelle skulle være i orden og har fått dette bekreftet av den norske ambassaden i Israel, sier direktør i Kosmorama, Silje Engeness.

Silje Engeness

Direktør i Kosmorama, Silje Engeness, er svært forbauset over at 13-åring fra Gaza ikke får reise fra landet for å være med på Norgespremieren i Trondheim.

Foto: Kosmorama

Gir ikke opp

Filmen er laget i Palestina og Engeness sier dette er det nærmeste man kan komme en feelgood film fra Gaza. Handlingen er inspirert av en sann historie. I 2013 vant en gutt fra Gaza Idol i den arabiske verdenen.

Engeness sier hun ikke har gitt opp at den 13 år gamle skuespilleren, Qais Attalah, skal få utreisetillatelse slik at han får komme på Norgespremieren i Trondheim tirsdag.

– Vi prøver å sette han på et nytt fly fra Gaza og har kjøpt nye billetter til han og moren, sier direktør i Kosmorama, Silje Engeness.

Vanskelig å forstå

Qais deltok på et lignende arrangement da filmen hadde verdenspremiere på filmfestivalen i Toronto, Canada i september 2015.

– Hvorfor de blir nektet utreise når han skal til Trondheim og Norge kun seks måneder senere, er vanskelig å forstå, sier Engeness.

Fra filmen Idol

Filmen Idol har Norgespremiere 8. mars.

Foto: Kosmorama