Hopp til innhold

Kan ha vært gaupe som tok sau ved bolighus

Bare hundre meter fra et bolighus i Grong i Nord-Trøndelag, ble en saukadaver funnet fredag i forrige uke. Statens naturoppsyn mente at det var bjørn som hadde tatt sauen, nå tyder funn på at det kan ha vært en gaupe.

Bjørn tok sau

Sauebonde Steinar Gartland har aldri opplevd at bjørn har tatt sau så nære bebyggelse.

Foto: Birger Aarmo / Namdalsavisa

– Det var nesten bare ribbein igjen av sauen. Innmaten var revet ut, sier bonde Steinar Gartland til NRK.

Namdalsavisa var de første som omtalte saken.

Søndag uttalte Statens naturoppsyn til avisa at de mente det var en bjørn som stod bak saueangrepet.

Mandag ettermiddag opplyser rovviltansvarlig for Statens naturoppsyn i Nord-Trøndelag, Tore Solstad, at de tok et betydelig forbehold da de inspiserte kadaveret og området rundt i helga.

– Vi ser nå at det forbeholdet er så stort at vi per i dag ikke kan konkludere med at det er bjørn som har tatt sauen på Gartland. Det er funn som tyder på at det kan ha vært gaupe, sier Solstad, til Namdalsavisa.

Aldri opplevd lignende

– Det siste jeg tenkte var at det var en bjørn, for beite ligger mellom to veier, og det er mange hus over hele området. Det er veldig uvanlig at de kommer så nære, sier sauebonden.

Det var nabobarn som først varslet om den oppspiste sauen, som lå noen få hundre meter unna fjøsveggen. Etter all sannsynlighet har bjørnen vært på jakt natt til fredag i forrige uke.

– Jeg har opplevd bjørneangrep på utmarksbeite, men aldri i grenda. Det har aldri skjedd før. Jeg synes det er veldig utrivelig å tenke på at den var så nære, sier Gartland.

Bjørn tok sau i Grong

Sauen ble tatt like utenfor fjøsveggen i bygda Gartland i Nord-Trøndelag

Foto: Stig Lasse Rosendal, SNO

– Overraskende

– Alt tyder på at det er bjørn som står bak dette, sa Stig Lasse Rosendal i Statens naturoppsyn (SNO), etter å ha vært på befaring i Gartland i helga.

Han opplyste at alle tegn på spor viser at det store rovdyret har forsynt seg av sauen natt til fredag i forrige uke.

– Plasseringen er overraskende, siden det er så nært huset. I tillegg var det på et inngjerdet området. Men det er nok ikke overraskende at det dukker opp bjørn rundt her, sa Rosendal.

Fellingstillatelse

Ifølge Trønder-Avisa har Grong kommune nå søkt om fellingstillatelse til Miljødirektoratet. Saksbehandlingen starter tidligst mandag.

– Vi har sendt en muntlig søknad om skadefelling, så ettersender vi den skriftlige søknaden. Men vi har ikke fått noe svar ennå. Vi vet heller ikke når vi får svar, og tror nok direktoratet vil avvente å se om det kommer flere bjørneangrep, sier rovviltkoordinator Brit Agnes Buvarp i Grong kommune til NRK.

Sauebonden håper søknaden blir behandlet så fort som mulig.

– Jeg håper det blir gitt klarsignal til å felle dyret, men jeg har mine tvil. Jeg vet jo hvordan dette fungerer. For min del har det uansett blitt en kjedelig start på beitesesongen, som for så vidt ikke har startet en gang, sier Gartland.

Siste fra Trøndelag