Hopp til innhold

Kan du juletrevettreglene?

Visste du at juletreet helst vil ha lunkent vann? Spør du juletreselgeren om når treet er felt? Her er ekspertenes råd om hvordan du velger riktig juletre, og hvordan du skal få det til å holde seg pent gjennom hele høytiden.

Juletre

Ifølge Norsk pyntegrønt skal edelgran som blir hugget rundt 20. november holde til tjuende dag jul. Vanlig norsk gran hugges noe senere, og skal også vare julen gjennom hvis den behandles riktig.

Foto: colourbox.com

Sju av ti nordmenn skal ha juletre i år, viser en fersk undersøkelse. Men hvordan skal du sørge for at årets juletre blir både vakkert og holdbart?

– Mange irriterer seg over at trærne drysser eller faktisk visner selv før julaften. I de aller fleste tilfeller skyldes dette feil stell og behandling av treet fra man kjøper det til det står i juletrefoten, sier gartner Hilde Poppe i Opplysningskontoret for Juletrær.

Opplysningskontoret er driftet av Plantasjens egne gartnere og julepyntspesialister, og har etablert et sett juletrevettregler som kan hjelpe både folk og trær.

LES: Flere vil ha norsk gran som juletre

Dette er juletrevettreglene:

Juletresalg Trondheim

Selv om salget av plasttrær har økt voldsomt, er det fremdeles mange som sverger til ekte juletre.

Foto: Stein Roar Leite / NRK
Juletre

Med riktig stell kan noen av tresortene til og med skyte nye skudd.

Foto: Stein Roar Leite / NRK

Julevettregel nr. 1: Spør når treet er felt

For at juletreet skal stå lengst mulig uten å drysse, bør det være felt tidligst i midten av november. Spør derfor når treet er felt når du handler.

Juletrevettregel nr. 2: Dra fingrene gjennom barnålene

Hvis barnålene faller lett av når du drar fingrene gjennom grenene, er det et dårlig tegn. Bruk tid på å finne et tre hvor barnålene sitter godt fast.

Juletrevettregel nr. 3: Sjekk barnålene ved stammen

Selv om juletreet ser bra ut ved første øyekast, bør du alltid sjekke om barnålene innerst ved stammen er friske og fine.

Juletrevettregel nr. 4: Ikke gi juletreet varmesjokk

Treet har det best om det får akklimatisere seg i et mellomkaldt rom før du tar det inn i stuen. Husk også å fjerne nettingstrømpen når du setter juletreet til akklimatisering.

Juletrevettregel nr. 5: Hold treet unna varmekilder

Pass på at du ikke plasserer juletreet i umiddelbar nærhet av en varmekilde, som for eksempel en varmeovn eller en peis, da kan det drysse raskere.

Juletrevettregel nr. 6: Finn et tre som passer juletrefoten

Trær suger vann mellom barken og veden, og denne sugeevnen svekkes om man spikker i stammen. Et juletre skal behandles som en snittblomst. Ta derfor med juletrefoten når du du skal skaffe årets tre.

Juletrevettregel nr. 7: Vann juletreet rikelig og ofte

Et bartre fordamper fuktighet gjennom barnålene, og får de ikke fuktigheten de trenger, ligger de på gulvet før man vet ordet av det.

Juletrevettregel nr. 8: Gi ekstra vann til den norske julegrana

Den mest populære juletresorten her til lands er den norske julegrana. Dette er også det mest ømfintlige treet med tanke på uttørking. Gi derfor nok vann.

Juletrevettregel nr. 9: Unngå for kaldt vann

Enten du velger julegran eller edelgran, setter treet størst pris på lunkent vann.

LES: 140.000 allergikere frykter julen

– Med riktig stell står den til påske

Magny Strand

Mange av mine kunder sier de prøvde plastikktre i fjor, men nå vil de ha ekte tre, sier juletreselger Magny Strand.

Foto: Stein Roar Leite / NRK
Juletre

Følger du disse rådene, vil du ha et vakkert juletre i stua hele julen.

Foto: Norbert Millauer / colourbox.com

I en liten skog av juletrær på Torvet i Trondheim står juletreselger Magny Strand. Hun er her på tiende året, men sier alle de andre på Torvet har holdt på mye lenger enn henne.

– Folk har så ulik smak, så vi prøver å tilby mange sorter trær. Små, store, smale, brede. Furu, gran, edelgran og til og med einer, sier hun.

– Noen vil ha gran, fordi det er et barndomsminne og fordi lukta er viktig. Så får det heller bare drysse. Fjelledelgrana er veldig populær nå, mens furu er vanskelig å få tak i.

Når du skal kjøpe juletre må du finne ut om det er ferskt og om det ser bra ut, og Strand kan bekrefte at de fleste spør om når treet er hugget.

– Jeg pleier å si at hvis du steller furua eller edelgrana riktig, så vil den stå helt til påske. Edelgrana kan til og med skyte nye skudd. Men da må du akklimatisere den, kappe den av nederst og sette den i vann.

Så skal treet ut av stua ...

Men så da, når julen er over og treet skal ut igjen – hva gjør vi da? For mange av oss forsvinner ikke treet ut døren før det er akkurat for sent, med det resultat at halve treet blir liggende igjen på gulvet mellom stuen og døren i form av barnåler.

NRK-programleder Øystein Bache kom på et knep for flere år siden, som han villig har delt med andre.

– Jeg bruker en lang, hvit stoffpølse med renneløkke i begge ender, som jeg trer på stammen før jeg setter på juletrefoten, og snører igjen på toppen. Når julen er over fjerner jeg bare pynten, tar tak i den delen av posen som ikke er snurpet sammen, og drar over treet. Da er det bare å snurpe igjen i toppen og bære det ut uten problemer, forteller Bache til nrk.no.

I ettertid har også andre kloke hoder kommet på den samme ideen, og satt posen i produksjon.