Eiendomsskatt kan redde Namsskogan

Namsskogan-politikerne vedtok tirsdag å ikke legge ned skolen og barnehagen på Trones. Nå vurderer de å innføre eiendomsskatt i stedet.

Skolen på Trones i Namsskogan kommune

Skolen på Trones blir ikke lagt ned. Men de økonomiske problemene til kommunen er ikke løst.

Foto: Tariq Alisubh / NRK

Stian Brekkvassmo

Namsskogan-ordfører Stian Brekkvassmo og de andre politikerne vil ikke legge ned skolen og barnehagen på Trones.

Foto: Espen Sandmo, NRK

Det var rådmann Endre Skjervø som la fram forslaget om nedleggelse for å spare 5,2 millioner kroner. Men et samlet kommunestyre sa nei til planene.

Redd for å miste innbyggere

– De siste dagene har jo vist at det går et sentraliseringsspøkelse over oss, både lokalt og nasjonalt. Vi er redde for å miste innbyggere hvis vi legger ned skolen og barnehagen på Trones. Da vil det bli mindre attraktivt å bo i kommunen, og dette vil vi motarbeide, sier ordfører Stian Brekkvassmo til NRK.

Hvis skolen og barnehagen ble nedlagt måtte ungene ha reist helt til Namsskogan sentrum, tre mil lenger nord i kommunen. Fra Skorovatn ville det blitt en tur på 12 mil hver dag.

Eiendomsskatt

– Vi gjør ikke noe med skolestrukturen i denne perioden, og så får vi finne andre steder å kutte. Eller vi kan innføre eiendomsskatt for å øke inntektene våre. Vi har jo egentlig sagt nei til det, men ser andre kommuner innfører eiendomsskatt. Så for å berge befolkningsstrukturen kan det være lurt å gjøre en dugnadsinnsats i form av å betale eiendomsskatt, mener ordføreren.

Men det er fortsatt ikke avgjort om denne skatten blir en realitet. Namsskogan kommune håper også at Nord-Trøndelag E-verk får bygge kraftanlegg i den omstridte Trongfossen. Det kan gi ekstra inntekter i kommunekassa.

– Møtet i kommunestyret viser at vi står samlet selv om vi har kniven på strupen rent økonomisk. Mange mente det kan komme noe positivt ut av dette, så nå får vi være kreative og komme opp med gode ideer, sier Stian Brekkvassmo.