Hopp til innhold

Kan bli aktuelt å kreve tilbake penger for pendlerboliger

Stortingsdirektøren sier det kan bli aktuelt å kreve tilbake penger fra stortingsrepresentanter som urettmessig har fått pendlerbolig. Flere politikere mener det er en selvfølge.

Marianne Andreassen

UTELUKKER IKKE: Stortingsdirektør Marianne Andreassen utelukker ikke at stortingsrepresentanter må betale tilbake penger.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Frp-leder Sylvi Listhaug er krystallklar: Stortingsrepresentanter som har fått pendlerbolig på feil grunnlag, må betale penger tilbake. I et brev til Stortingsdirektør Marianne Andreassen, stilte hun flere spørsmål om pendlerbolig-komplekset.

I retur fikk hun brev fra Andreassen. I brevet skriver hun at tilbakebetaling kan bli aktuelt.

Hun utdyper svaret til NRK torsdag ettermiddag:

– Det vil kunne komme informasjon om disse prosessene som gjør at vi slett ikke kan utelukke at det vil være aktuelt å komme med krav om tilbakebetaling, sier Andreassen til NRK.

Avventer etterforskning

Med «disse prosessene» sikter Andreassen til at pendlerbolig-komplekset skal etterforskes av politiet og undersøkes av Riksrevisjonen.

– Er det ikke selvsagt at når noen har fått goder de ikke skulle hatt, må de betale tilbake?

– Jo, det er et riktig utgangspunkt du tar der. Men jeg måtte gjøre mine vurdering ut fra et regelverk som jeg har sagt at kunne vært tydeligere. Jeg har også sagt at vår veiledning og informasjon kunne vært bedre. På bakgrunn av en samlet vurdering, har jeg gjort mine vurderinger ut fra kunnskapen jeg har i dag, sier Andreassen.

Sylvi Listhaug er ikke fornøyd med svaret om at stortingsdirektøren «ikke utelukker» tilbakebetaling. Det holder ikke, mener hun:

– Fremskrittspartiet mener de betale tilbake det de skylder hvis de har fått et gode de ikke har rettmessig krav på, sier Listhaug til NRK.

Stortingspresidenten: – Vi er utålmodige

Det er Bjørnar Moxnes (Rødt) enig i.

– De som har fått økonomiske fordeler de ulike skulle hatt, må gjøre opp for seg. Det gjelder for alle andre i samfunnet, og må gjelde også for politikere. Det er helt åpenbart, mener vi.

Eva Kristin Hansen (Ap) trakk seg som stortingspresident etter drøye fem uker i rollen. Hun traff seg da det ble kjent at politiet skal etterforske pendlerbolig-sakene, blant dem saken mot henne.

Masud Gharahkhani (Ap) er valgt som ny stortingspresident. Han har lovt å rydde opp i pendlerbolig-bråket – og det kjapt.

– Vi er utålmodige, sier Gharahkhani.

Vil gi pendlerbolig-utvalg utvidet mandat

Torsdag inviterte han alle de parlamentariske lederne på Stortinget og stortingsdirektør Andreassen til møte om nettopp pendlerboliger og feriepenge-ordningen.

– Alle partier står sammen om å rydde opp. Alle ser at det er behov for å skjerpe reglene. Det er det jeg nå har tatt initiativ til, sier Gharahkhani etter møtet.

På kort sikt vil han at kontrollmekanismer for pendlerboliger må på plass. Han sier det bør skje allerede på nyåret.

På lengre sikt mener han at hele pendlerbolig-ordningen må endres.

– Jeg mener ambisjonen må være å gjøre endring allerede før sommer.

Et pendlerbolig-utvalg er satt ned for å jobbe med fremtidens pendlerbolig-ordning. Gharahkhani har møte med lederne av utvalget til uka. Han og de parlamentariske lederne er enige i at utvalget bør få utvidet mandat.

– Vi vil at de skal se på alle ordninger – alle retningslinjer – vi har som stortingsrepresentanter. Og at de skal stille seg selv spørsmålet: Er det rettferdige ordninger? Er det legitimitet hos folk?

Gharahkhani understreker samtidig hvor viktig det er med ordninger som gjør det mulig å være stortingsrepresentant uansett hvor i landet du bor.

– Det er viktig for demokratiet, fastslår han.

Glad for at Skatteetaten skal kontrollere Stortinget

Stortinget fikk torsdag varsel om at også Skatteetaten skal inn i pendlerbolig-komplekset. De skal kontrollere Stortinget som arbeidsgiver. De vil også se på praksisen i regjeringsapparatet.

Kontrollen vil ifølge varselet gjelde perioden 1. januar 2017 til 31. desember 2020.

– Det vil kunne få konsekvenser for representantene. Men i første omgang er det en kontroll av oss som arbeidsgiver og det som knytter deg til arbeidsgiveravgift på pendlerboliger, sier Andreassen.

Hun ønsker en slik kontroll velkommen.