NRK Meny
Normal

Kampfly fortrenger jernalderspor

Arkeologer frykter viktige funn fra jernalderen forsvinner når kampflybasen på Ørlandet blir bygd. Hensynet til framdriften i byggingen er viktigere.

Ørland hovedflystasjon

Utbyggingen av kampflybasen på Ørlandet har en stram framdriftsplan. Det betyr at arkeologene ikke får grave så mye de ønsker i området.

Foto: Luftforsvaret

Anne Haug

Anne Haug sier det er en konflikt mellom utbyggingen av kampflybasen og de arkeologiske kulturminnene.

Foto: Kjartan Trana / NRK

Arkeologer har gjort omfattende funn fra jernalderen innenfor gjerdene til den nye kampflybasen på Ørlandet.

– En konflikt

– Vår viktigste oppgave er å bevare kulturminnene, men her er det en konflikt mellom utbygger og de arkeologiske kulturminnene. Helst skulle vi ha bevart alt, men sånn er det ikke. Her er det samfunnshensyn som går foran, sier Anne Haug som er seksjonsleder for arkeologi og kulturhistorie ved NTNU.

I fem uker har arkeologene fått undersøke i området hvor Forsvarsbygg skal bygge en vei ei inne på baseområdet. Nå frigir Riksantikvaren automatisk fredede kulturminner for at framdrifta av kampflybasen skal gå som planlagt.

– Dette er blant de største prosjektene våre de siste årene. Så langt har vi fjernet matjord over store deler av området hvor anleggsveien skal bygges, sier Anne Haug.

Boliger og graver

Kartlegginga av kulturminnene inne på flybasen på Ørlandet startet i fjor sommer.

– Så langt har vi funnet en god del forhistoriske spor i ytterkanten av de store bosettingsområdene og vi forventer å finne spor og strukturer her også neste år. Da kommer vi inn på de virkelige godsakene, med rester av både boliger og graver. Det kan bli veldig spennende, mener Anne Haug.

Arkeologene har funnet både kokegroper, stolpehull, brønner og eldre dyrkingslag. Dette er bare en liten flik av et område fra jernalderen som man tror kan være 100 mål stort. Og alt ligger innenfor de militære gjerdene til flybasen på Ørlandet.

– Vi har fått dispensasjon for å grave ut i området hvor anleggsveien skal gå. Nå søker vi også om å få lov til å grave i et større område. Alle de kulturminnene vi har funnet er automatisk freda, understreker Anne Haug.

Stram framdriftsplan

Olaf Dobloug, direktør i Forsvarsbygg kampflybase.

Olaf Dobloug er direktør i Forsvarsbygg Kampflybase.

Foto: Peter Breivik

Men framdriftsplanen for oppbyggingen av den nye kampflybasen er stram. Kulturminner fra jernalderen er automatisk fredede kulturminner, men Riksantikvaren har allerede akseptert at ikke hele området kan graves ut. Av hensyn til byggingen av basen.

– Dette er for så vidt ikke noe nytt. Forundersøkelsene i fjor viste jo spor fra gammel bosetting, sier direktør for Forsvarsbygg kampflybase, Olaf Dobloug.

Han har liten tro på at det vil dukke opp kulturminner som er såpass store at de vil stanse arbeidet med kampflybasen.

– Vi tror ikke det, men vi må jo ta de hensyn som er riktig i sånne saker. Vi har et godt samarbeid med arkeologene, så dette skal vi løse, sier Dobloug.

Video fra Trøndelag

Om få uker er en ny film som dokumenterer 100 Rosenborg -år klar
Fjellklatreren Adam Ondras suksess i Hanshelleren har gitt Flatanger omtale langt utenfor Norges grenser.
Sverre Magnus Selbach fikk oppfylt fiskedrømmen da han fikk en 1,8 meter lang svartskate på kroken i Trondheimsfjorden.