NRK Meny
Normal

Kamera montert på toalett

Et minikamera ble funnet fastmontert på et toalett ved NTNU like før jul.

Hovedbygget til NTNU på Gløshaugen

Kameraet var montert på et toalett ved et av instituttene ved universitetet.

Foto: Tor Beisvåg

Forholdet er anmeldt til politiet, og universitetsledelsen setter i verk tiltak for å forhindre denne typen elektronisk trakassering i fremtiden.

Oppdaget 15. desember

Ifølge Universitetsavisa er det ikke klart hvem som hadde montert kameraet. Det ble oppdaget den 15. desember, og få dager senere ble ledelsen informert. Personalsjef Arne K. Hestnes sier at da var forholdet allerede politianmeldt. Om det faktisk har foregått ulovlig filming, etterforskes av politiet.

Ansatte hevder overfor Universitetsavisa at det ikke er tvil om at filming faktisk har skjedd. Det opplyses blant annet at kameraet gikk da det ble funnet.

Arne Kr. Hestnes

Arne Kr. Hestnes er personalsjef ved NTNU.

Foto: Mentz Indergaard/NTNU

– Ansatte og studenter skal føle seg trygge når de oppholder seg i NTNUs lokaler, og vi aksepterer overhodet ikke at folk gjør noe slikt, sier Hestnes til NRK.

Han vil ikke si hvilket institutt som har hatt kameraet montert hos seg, men alle ved instituttet er informert om det som har skjedd. HMS-tjenesten er involvert, og de involverte blir fulgt opp.

– De syns det er skremmende, og er overrasket over at noen gjør noe slikt i et arbeids- og studiemiljø. Det tar mye av fokuset i hverdagen og det går naturligvis ut over konsentrasjonen om arbeidet, sier personalsjefen.

Vil følge ekstra godt med

Renholdspersonell i alle bygg er nå bedt om jevnlig å sjekke alle dusjanlegg, garderober og toaletter. Ansatte og studenter blir også bedt om å følge ekstra godt med, og si fra dersom de finner elektronisk utstyr som ikke hører hjemme i lokalet.

– Misbruk av for eksempel mobilkameraer er jo blitt et problem ellers i samfunnet, og vi ønsker å markere tydelig at vi ikke aksepterer slik atferd hos oss, sier Hestnes. Det blir derfor innført et generelt forbud mot bruk av mobilkameraer i garderober.

Han gir også klar beskjed om at det blir en alvorlig sak for ansatte og studenter som måtte bli tatt for å drive denne typen trakassering. Sakene vil bli anmeldt til politiet og forfulgt av NTNU. I siste instans kan reaksjonen bli avskjed for ansatte og utestenging for studenter.

Vil ikke overvåke mer

På spørsmål om hva dette vil få å si for NTNUs åpne linje svarer Hestnes at med 5000 ansatte og 20.000 studenter er det vanskelig å kjenne igjen alle.

- Gjennom mange år har vi god erfaring med at en åpen dørs politikk fungerer godt. Folk er ansvarlige og jeg ser ikke at denne ene hendelsen må føre til at vi skal montere flere kameraer for å overvåke folk, sier han.

Video fra Trøndelag

Som på Armfeldts tid: I tidsriktige vadmelsuniformer gikk Holtaalske Skieløber Compagnie de to milene over Bukkhammaren, - på treski og med en stav.
Han har seksten verdensrekorder i skøyteløp og er regjerende verdensmester i tre distanser. For å holde seg i form, trener Arne Kjell Foldvik (83) med unge Falken-skøyteløpere i Trondheim.
Fotballfesten på Ranheim ble avlyst i tolvte time. Frustrerte Brann-supportere raser mot avgjørelsen.