Hopp til innhold

Kalvøya til Trondheim

Kalvøyafestivalen velger Trondheim foran Oslo som museum for unikt historisk arkiv.

Mange gitarister spilte på åpningen av Rockheim, Torstein Fredriksen, Petter Baarlie, Eldar Vågan, Ronnie Le Tekrø, Fredrik Strand Halland, Astrid Bakke. I tillegg var Bernt Bodal med på bass, Markus Klyve på keyboard og Bård Petter Hovik på trommer.

Celeber samling av gitarister markerte startskuddet for pop- og rockemuseet i Trondheim.

Foto: Jørn Gjersøe, NRK

Kalvøyafestivalen er en av landets lengst levende rockefestivaler.

Kalvøyageneral Paul Karlsen er veldig klar på at det er rockemuseet i Trondheim og IKKE det nye pop-og rockmuseet i Oslo, som skal få festivalens historiske arkiv.

- Oslo har så mye annet å by på. For meg er det mer eksotisk å ha et vitalt rockemuseum i Trondheim.

Lengstlevende

Kalvøyafestivalen så først dagens lys i 1971. For 11 år siden kastet de inn håndkleet.

- Vi begynte forsiktig, men ble raskt landets ledende rockefestival med besøk fra mange av de store artistene. Woodstockfestivalen i

Leonard Cohen på Kalvøya i 1985

Leonard Cohen spilte på Kalvøya i 1985.

Foto: Thorberg, Erik / SCANPIX

1969 banet veg for oss, sier Paul Karlsen.

Skyldte på regnet

I løpet av de 25 årene Kalvøyafestivalen ble arrangert, ble den avlyst bare en gang i 1981.

Paul Karlsen innrømmer at de løy litt om årsaken.

- Vi skyldte på mye regn og gjørmete festivalområde, men sannheten var at vi ikke greide å skaffe noen store artister, sier Karlsen til Dagbladet.

Historisk materiale

Det som nå er på veg til rockemuseet i Trondheim er plakater, bannere, plater, signaturer av kjente artister og forfattere, bilder, brev og kontrakter blant annet.

- Dette er en kulturskatt av de sjeldne. Kalvøya var veldig viktig. Også kalvehodet som hang ved inngangspartiet til festivalen, fikk vi med, sier prosjektleder Terje Nilsen.

- Unik entusiasme

- Materialet må sikres for framtidige slekter. Jeg liker tanken på at mine barnebarn skal gå rundt på museet i Trondheim og se hva den gale bestefaren har holdt på med, sier Paul Karlsen.

- Jeg har alltid opplevd at pop- og rockemiljøet i Trondheim er helt unikt. Det er en fantiastisk entusiasme det ikke finnes maken til noen andre steder i landet. Valget var helt klart Trondheim for meg, sier Paul Karlsen.